VPRA
Image default
Recreatie

Zo draagt Theatersport bij aan de missie van Cultuurprofielscholen

Cultuurprofielscholen en Theatersport

Leraren en bestuursleden die op Cultuurprofielscholen werken, geloven als geen ander in de kracht van cultuuronderwijs. Waarom? Nou, omdat cultuuronderwijs leerlingen stimuleert om creatief te denken en buiten hun comfortzone te zoeken naar oplossingen en uitingsvormen. Hierdoor verlaten leerlingen de middelbare school met alle tools die zij nodig hebben om aan een mooie toekomst te bouwen in een samenleving die doorlopend verandert. Eén van de kunstvormen die perfect aansluit bij deze missie, is Theatersport. En wel om de volgende 4 redenen.

1. Theatersport stimuleert leerlingen om snel te schakelen

Bij Theatersport staat improvisatie centraal. Leerlingen hebben dus geen tekst en moeten werken met wat zich in het moment aandient. En dat laat zich natuurlijk maar moeilijk voorspellen! Snel schakelen is dus het devies.

2. Theatersport daag leerlingen uit om creatief te denken

Theater moet verrassen, anders is het niet leuk. En verrassen is onmogelijk als je steeds met hetzelfde aan komt zetten. Precies daarom daagt Theatersport leerlingen uit om al hun creativiteit aan te boren en scènes een wending te geven die niemand aan zag komen. Inclusief hun tegenspelers, die op hun beurt dan óók weer razendsnel moeten schakelen.

3. Theatersport dwingt leerlingen te experimenteren met wat werkt

We weten allemaal dat eindeloos nadenken geen zin heeft en dat je soms gewoon in actie moet komen. Maar oh, wat is het soms moeilijk om een eerste stap te zetten. Mensen willen nou eenmaal graag zeker weten wat de beste aanpak is, terwijl dat in de praktijk vaak onmogelijk is. Theatersport laat leerlingen ervaren dat het helemaal oké is om soms gewoon uit te proberen wat wel werkt en wat niet. Dan weet je daarna tenminste waar je mee verder kunt en wat je liever achter je laat.

4. Theatersport leert leerlingen te lachen om hun ‘blunders’

Als je gaat improviseren, ga je successen boeken én flaters slaan: dat is één ding wat zeker is. En precies die combinatie is een gouden leerervaring. Leerlingen voelen aan den lijve dat je soms even onderuit kunt gaan, om vervolgen een fantastische comeback te maken. Maar natuurlijk niet voordat je met anderen keihard gelachen hebt om je fouten en bekeken hebt wat je daarvan kunt leren.

https://www.kleinkunstig.nl