2.5 C
Nederland
november 28, 2023
VPRA
Image default
Zakelijk

Veilige magazijnstellingen : Kijk eens rond bij IKEA

Één van de weinige plekken waar je als bezoeker vrij in het magazijn kunt rondlopen, is in de magazijnen van de IKEA-warenhuizen. Je krijgt er als bezoeker weinig van mee, maar IKEA doet er ook alles aan om haar magazijnen bijzonder veilig te houden. Juist vanwege al die bezoekers is er een uitgebreid systeem ontwikkeld dat voorkomt dat er tussen de hoog oprijzende palletstellingen persoonlijke ongelukken gebeuren. Die veiligheid is niet 1-2-3 geregeld, maar het resultaat van een continue focus op veilig werken, en het rapporteren, registreren en repareren van schades op de kortst mogelijke termijn.

Als je niet bezig bent met het bij elkaar verzamelen van een Billy-kast zou je ideëen op kunnen doen voor je eigen magazijn. Niet altijd haalbaar, maar de moeite waard om eens naar te kijken

Scheiding van mens en machine

Een van de eerste dingen die opvalt is dat je geen enkele reachtruck of heftruck ziet rijden tijdens de openingstijden van de winkel. Waar een Albert Heijn druk de schappen vult overdag, zie je bij IKEA niets rijden. Het aanvullen van de voorraad (replenishment) vindt plaats gedurende de nacht.

Afscherming van ‘verboden’ locaties met hekwerken

Het wordt je fysiek onmogelijk gemaakt een locatie te betreden die voor winkelend publiek niet toegestaan is. Geen bordje op de deur, of een rode lijn op de vloer, maar robuuste hekwerken voorkomen dat je op plekken komt waar dit niet mag

Sprinkler in vrijwel alle stellingen

Haast onzichtbaar voor bezoekers maar prominent aanwezig zijn sprinklervoorzieningen in vrijwel alle stellingen. Kijk maar eens op schouderhoogte onder de vakken. Grote rode buizen lopen dwars door de stellingen achter de liggers.

Extra veiligheid door dieptedragers

Wat men bij IKEA absoluut willen uitsluiten is een pallet die omlaag valt omdat deze ’s-Nachts niet goed op de liggers is geplaatst. Om die reden is elke palletpositie voorzien van dieptedragers waar de pallets op gezet worden. Deze dieptedragers zijn ook nog eens gefixeerd aan de liggers zodat ze niet kunnen verschuiven. Op die manier staat een pallet altijd veilig.

Rookkanalen door gaasboxen

Om een sprinkler te laten werken moet een brand snel gedetecteerd worden. Om dat te realiseren moet rook wel een detector kunnen bereiken die in de stellingen gebouwd is.  Dat wordt verhinderd indien al die kartonnen dozen op de grondniveaus tegen elkaar aangeschoven zijn. Iets dat regelmatig kan gebeuren als klanten hun eigen producten kunnen verzamelen. Om rookkanalen te creeeren zijn er op diverse plekken verdeelschotten van metaalgaas geplaatst op de gaaslegborden. Deze houden altijd een opening tussen de verschillende producten waardoor rook snel de detector kan bereiken en een sprinkler efficient zijn werk kan doen.

Veilig magazijn

Dit is slechts een greep uit de dingen die opvallen als je bij IKEA rondloopt. Daarnaast zijn er natuurlijk de dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse controles op schades en aanrijdingen, opleiding van personeel en nog veel meer. IKEA heeft door actief te investeren in producten en bewustzijn een van de veiligste magazijnen van Nederland.

 

 

 

https://magazijn.nl/palletstellingen