2.5 C
Nederland
november 28, 2023
VPRA
Image default
Tech

Online concurrentie overtreffen met SEO

SEO, een afkorting die je als webpagina-eigenaar of fanatiek internetgebruiker vast wel een keer voorbij hebt zien komen. Voor veel mensen klinkt SEO misschien als een vergevorderd stadium; iets wat vooral gebruikt wordt door de “grote webpagina’s en webshops” en vooral iets wat heel erg ingewikkeld en duur is. Niks is minder waar. SEO is geschikt voor alle soorten webpagina’s: groot of klein, met een breed of smal publiek. Met goede SEO kun jij ervoor zorgen dat jouw webpagina boven alle anderen uittorent. 

 

Wat is SEO?

SEO staat voor “Search Engine Optimization”, of letterlijk vertaald voor zoekmachineoptimalisatie. Het wordt gebruikt met als doel een webpagina een hogere positie in de zoekresultaten van een zoekmachine te geven. Hoe hoger een webpagina in een zoekmachine verschijnt, hoe hoger de kans dat mensen deze website bezoeken. Wanneer je zelf op zoek bent naar een eetkamerstoel op het internet, zul je waarschijnlijk ook op een van de eerste webpagina’s klikken. Dat bewijst maar weer hoe belangrijk SEO is om online concurrentie te kunnen overtreffen.

 

Hoe werkt SEO?

Allemaal heel leuk en aardig, maar hoe werkt dit dan precies? Helaas bestaat er geen to-do lijstje dat ervoor zorgt dat jouw webpagina boven die van jouw concurrent komt te staan. Dit komt omdat SEO afhankelijk is van een heleboel verschillende factoren. Tref- of zoekwoorden zijn bijvoorbeeld een belangrijke factor, maar ook de laadtijd van een website kan een verschil maken. Websites die snel laden zorgen voor een fijnere gebruikerservaring dan trage websites. Daarom ziet Google webpagina’s met een snelle laadtijd als “beter”, en krijgen deze pagina’s dus ook een hogere plek in de zoekmachine. Zo zijn er nog een heleboel factoren te benoemen: volgens Google zijn er in totaal wel 200 verschillende factoren die een rol spelen in de positie van jouw webpagina in een zoekmachine. 

 

Beginnen met SEO

Ondertussen bestaat het principe van SEO al een tijdje. Daarom bestaan er ook een heleboel websites met tips en tricks, die jou op weg kunnen helpen om een echte SEO-tijger te worden. Besteed je dit liever uit aan een expert? Ook dat is natuurlijk mogelijk. Een simpele Google-zoekopdracht levert al honderden SEO experts op. Klik dan gerust op één van de eerste links die je tegenkomt: wanneer een webpagina zo hoog in de zoekresultaten eindigt, moeten het wel SEO-experts zijn!