VPRA
Image default
Wonen

Oude meubels nieuw leven geven met plakfolie

Zit jij krap bij kas maar wil je eigenlijk wel eens een nieuw interieur in je woonkamer, keuken of slaapkamer? Dan kun je je spulletjes verkopen op marktplaats en hopen dat je op marktplaats of bij de Kringloop weer nieuwe meubels en woonaccessoires kunt scoren. Echter is dat best lastig. Want voor tweedehands meubels krijg je vaak geen enkele cent meer. Zijn je meubels qua stevigheid en degelijkheid nog best oke, maar vind je ze gewoon niet meer zo mooi of wil je eens een ander kleurtje in je woning? Kies dan voor plakfolie!

 

Wat is plakfolie?

Plakfolie is een soort behang. Het is echter niet gemaakt van papier maar van pvc. Daarnaast heeft behang geen plaklaagje aan de achterkant zitten en dat is bij zelfklevend folie wél het geval. Nog een groot verschil tussen plakfolie en behang is dat je behang op patroon kunt plakken en plakfolie niet. Dat maakt het soms wel eens lastig om grote vlakken te beplakken. Omdat plakfolie van pvc is, kun je het dus altijd met een vochtig doekje afnemen en kun je het dus gewoon op je meubels plakken, op je tafel en zelfs in je keuken. Het materiaal is best wel sterk en is voorzien van allerlei printjes. Van zebraprint tot aan tegeltjesprint en van marmer tot aan betonlook. Ook is plakplastic verkrijgbaar in allerlei effen kleuren. Hierbij zijn nog altijd de zwarte, antraciete en witte folie favoriet.

 

Wat kun je plakken?

Behang is meer voor muren. Plakfolie is meer voor meubels en spullen die een gladde ondergrond hebben. Om plakfolie ergens op te plakken moet je eerst wel zorgen dat zo iets heel schoon is. Er mogen dus ook echt geen stofjes of iets dergelijks meer op zitten anders ga je bobbeltjes onder het folie zien en dat is niet mooi. Gefineerde kastjes en tafeltjes zijn zeer geschikt om decoratiefolie op te plakken. Maar folie wordt door mensen echt overal opgeplakt, denk bijvoorbeeld aan deuren, kasten, de keuken zelf, het badkamermeubel, kozijnen, tafelbladen, aanrecht en werktafels en ook kleine dingetjes zoals vazen, pennebakjes en schilderijen.

 

Plakfolie voor ramen

Er bestaat ook plakfolie voor ramen. Dat wordt in de volksmond meestal raamfolie genoemd. Verwar het decoratiefolie voor meubels niet met raamdecoratiefolie want er is een verschil. De ene is namelijk niet doorzichtig en de andere laat wel licht door. Voor ramen heb je wel lichtdoorlatend folie nodig tenzij je het natuurlijk helemaal donker in huis wilt hebben. Maar ook dan bestaan er folies zoals verduisteringsfolie. Net als bij meubelfolie heb je ook bij plakfolie voor ramen keuze uit leuke printjes. Favoriet is de bamboe, de office strepen, boreal en die met bloemen. Veel mensen kiezen voor hun ramen ook gewoon voor een wit folie, melkglas. Dit ziet er minder druk uit. Maar houdt wel de kijker op afstand. Je kunt namelijk niet door dit raamfolie heenkijken en dat vinden de meeste mensen heel prettig.

 

Waar plakfolie kopen

Plakfolie is heel geschikt voor mensen met weinig budget. Want je upgrade je meubels hiermee eigenlijk weer tot nieuw. Maar sommige folies zijn ook best duur. Dan hebben we het wel over die professionele folies die bedrijven gebruiken om te wrappen. Dit soort folies kun je ook door verhitting vaak omvormen. Dit is echter wel een lastig klusje die je eerst flink moet oefenen. Plakfolie koop je overal bij doe het zelf winkels. Vaak hebben zij wel alleen kleine rolletjes en moet je dus voor grotere stukken aan één, zoeken naar online winkels. Gelukkig zijn die er ook genoeg op het net te vinden.

 

https://www.raamfolieonline.nl/