14.5 C
Nederland
september 21, 2023
VPRA
Image default
Wonen

Kunstgras voor in de tuin

Een gazon is lang een onmisbaar onderdeel geweest van veel tuinen. Prachtig strak gemaaid, de trots van de tuineigenaar. Hiermee kon hij laten zien hoeveel uren werk hij wel in zijn tuin had gestoken. Maar de tijden zijn veranderd. We hebben helemaal geen tijd meer om uren in onze tuinen te werken. En dus leggen we ze vol met grote, betonnen tegels. Maar voor je dat doet: het kan anders. Wat denk je van kunstgras?

Nep gras?

Bij veel mensen rijst meteen het grootste bezwaar op tegen kunstgras: het is nep. Ik schreef het al: de tijden zijn veranderd en zo ook het kunstgras. Kunstgras is al lang niet meer het neppe spul dat het ooit was. Integendeel: het is vaak niet van echt gras te onderscheiden. In de mat worden verschillende tinten groen gebruikt, waardoor het een veel natuurlijker uitstraling krijgt. Ook zijn niet alle sprietjes even lang, net zoals in een echt gazon.
Maar misschien heb je nog een bezwaar: de herinnering aan voetballen op een naar plastic geurend veld met harde sprieten gras. Gelukkig, ook dit bezwaar kan aan de kant. Het kunstgras van tegenwoordig wordt gemaakt van een huidvriendelijke kunststof. Het is sterk, maar toch ook heel flexibel waardoor het aangenaam aanvoelt. Het voelt net zo koel aan als echt gras, doordat het geen warmte vasthoudt.

Onderhouds- en milieuvriendelijk

Kunstgras heeft nog meer voordelen. Denk je eens in: een prachtige grasmat, zonder alle uren werk die het kost om te maaien, verticuteren, bemesten en onkruid uit te steken. Het ligt er altijd perfect bij, zonder enige inspanning. Het voorkomt ook nog dat er milieubelastende onkruidverdelgers nodig zijn. Je hoeft geen maaimachine aan te schaffen of een ellendige middag kantjes te steken. Het enige wat je te doen staat, is je hangmat ophangen en heerlijk genieten van een welverdiende rust.
Een ander gunstig effect is dat kunstgras drinkwater bespaart. Je hoeft immers niet meer elke dag je gazon te besproeien in de zomermaanden. Het blijft vanzelf groen. Daarnaast loopt het water goed weg bij heftige buien, in tegenstelling tot een betegelde tuin.

Kinderen en huisdieren

Het laatste voordeel dat ik hier noem: het is ideaal met kinderen en huisdieren. Je kent het wel: je hond heeft een klein ongelukje op het gras en, voilà, een bruine plek. Ook dat behoort tot het verleden met kunstgras. Goede kwaliteit kunstgras is bestand tegen urine en verkleurt niet. Een emmer water en eventueel wat sop volstaat om het gras weer te reinigen. Kunstgras is een ideale plek om kinderen te laten spelen, zonder dat er kale plekken ontstaan. Het gras is aangenaam aan de voeten. Je kan je zwembad goed naast kunstgras zetten, omdat de kunststofvezel bestand is tegen chloor.

Ben je nog niet overtuigd? Laat je overtuigen door een aantal stalen kunstgras te gaan bekijken. Je zult versteld staan hoe echt kunstgras eruit ziet. De meeste webshops hebben wel een leuke kunstgras aanbieding.

https://www.kunstgrasdirect.nl