VPRA
Image default
Wonen

Jouw oprit snel sneeuwvrij?

Wintertijd – het is een geweldige tijd om gezellig binnen te blijven. Toch moet je af en toe naar buiten om naar je werk te gaan of je kinderen weg te brengen. Een ijzige oprit kan een probleem vormen wanneer je kinderen uit school komen en ze de oprit over moeten om het huis binnen te komen. Bovendien moet je tevens die ijsbaan afrijden om naar je werk te gaan. Om glibberen en glijden te voorkomen is het verstandig om je oprit ijsvrij te maken met bijvoorbeeld strooizout, echter weten veel mensen niet wat de beste manier is. Dit artikel geeft je een aantal tips voor het sneeuwvrij maken van je oprit.

Bereid je oprit voor op de winter

Het voorbereiden van je oprit op de winter lost het directe probleem van het verwijderen van de huidige laag sneeuw en ijs niet op, maar hier zijn alvast wat tips om mee te nemen voor de volgende lente. Als je oprit scheuren of gaten heeft, dan moet je deze opnieuw laten dichten voordat het sneeuwt. Waarom? Omdat tijdens een vorst-dooi periode, sneeuw zal smelten en het water zal weglopen in die scheuren. Wanneer het dan weer koud wordt, zet het water uit wanneer het bevriest. Hierdoor worden de scheuren in je oprit nog groter. Let ook op eventuele afwateringsproblemen onderaan je oprit zodat er geen meertjes van ijs ontstaan.

Tips voor het verwijderen van sneeuw en ijs van je oprit

Hoewel je niet kunt voorkomen dat sneeuw zich op je oprit opstapelt, kun je deze wel verwijderen tijdens de storm of nadat de laatste vlok op je terrein ligt. Als onder al die sneeuw een ijslaag ligt, moet je eerst de sneeuw verplaatsen om bij het ijs te komen. Als je een lange oprit hebt, heb je grof geschut nodig zoals een sneeuwschuiver of zoutstrooier. Echter, als je een gemiddelde oprit hebt, moet je er met een schop en ontdooier op uit om het te verwijderen. Gebruik strooizout of andere ontdooi middelen zodat het ijs volledig kan gaan dooien. Je kunt ook wrijf alcohol op je oprit spuiten om ijs te verwijderen. Let er wel op dat alcohol en strooizout enorm schadelijk kunnen zijn voor je gazon of huisdier! Zo kan je gras verbranden het je planten doden. Daarnaast kan het je huisdieren vergiftigen. Wees dus erg voorzichtig hiermee!

Wat te doen na ontdooien

Is het onderliggende ijs ontdooid, dan is het tijd om te gaan ruimen! Pak je stevige schep weer om het ijs van je oprit te schrapen. Zorg ervoor dat je alle derrie weg werkt, zodat het ’s nachts niet opnieuw bevriest. Gebruik warm water uit  de tuinslang om het steenzout af te spoelen. Veel plezier met je ijsvrije oprit!