12.9 C
Nederland
september 22, 2023
VPRA
Image default
Wonen

Hoe weet je of je thermostaat kapot is?

 

Er zullen momenten zijn waarop je thermostaat tekenen van defect begint te vertonen. Maar wat zijn precies die tekenen waar je op moet letten om vast te stellen of je thermostaat kapot is? Er zijn zowel voor de hand liggende als vrij obscure aanwijzingen waar je naar moet kijken om vast te stellen of hij kapot is. Controleer eerst of je thermostaat niet aangaat. Als hij nog steeds aangaat, probeer dan te kijken of de temperatuur in je kamer overeenkomt met de instellingen van de thermostaat. Als je de instellingen wilt wijzigen, maar de temperatuur verschuift niet, dan is dit een teken dat de thermostaat kapot is. 

De thermostaat gaat niet aan

De meest duidelijke aanwijzing dat een apparaat kapot is, is als het niet aangaat. Als de temperatuur in je huis niet wordt weergegeven, kan de batterij leeg zijn of is er iets mis met het oorspronkelijke systeem. Controleer ook of je airconditioner, verwarming of oven aanstaat. In deze situatie zal er veel getest moeten worden, zodat je goed kunt vaststellen wat er precies kapot is in het systeem. Het komt altijd slecht uit als je thermostaat cv technische problemen ervaart, maar blijf vooral rustig.

De thermostaat komt niet overeen met de kamertemperatuur

Een andere aanwijzing die je moet onderzoeken is of de temperatuur in je kamer niet overeenkomt met de temperatuur in de interface van je thermostaat. Soms kan het te koud zijn, ook al probeer je de temperatuur in je thermostaat te verhogen. Dit kan meestal betekenen dat de sensor in je thermostaat of je temperatuurregelaar kapot is. Wanneer dit gebeurt, bel dan meteen iemand voor thermostaat onderhoud om de situatie te beoordelen.

De interface van de thermostaat reageert niet

Als je probeert om commando’s in te voeren in je thermostaat, maar deze reageert niet, dan is dat een duidelijk bewijs dat je thermostaat kapot is. Huis thermostaten moeten onmiddellijk reageren wanneer je iets doet met de bediening ervan. Bij slimme thermostaten zijn er geen buffer tijden of laadtijden. Het moet altijd bijna onmiddellijk zijn als het gaat om het veranderen van je thermostaat instellingen. Het is ook duidelijk dat je thermostaat niet goed functioneert als hij kort achter elkaar in- en uitschakelt. Dit gebeurt meestal wanneer de thermostaat niet in staat is om de temperatuur te bereiken die je probeert in te stellen.