12.9 C
Nederland
september 22, 2023
VPRA
Image default
Gezondheid

Waarom heb je vitamine D3 nodig in de winter?

Het is winter in Nederland met temperaturen onder nul, en daarmee ook het risico van een tekort aan vitamine D en infecties. Mensen hebben vitamine D nodig om gezond te blijven en infecties te bestrijden, maar de ironie is dat in de winter, wanneer mensen vitamine D het hardst nodig hebben, de meesten van ons dit niet genoeg krijgen. Hoeveel moeten we innemen? Moeten we vitamine D3 kopen? En, wie heeft deze vitamine het meest nodig?

Waar komt vitamine D3 vandaan?

Vitamine D3 wordt ook wel een zonnige vitamine genoemd, omdat het in de huid wordt aangemaakt na blootstelling aan de zon. Dezelfde UV-stralen die een zonnebrand veroorzaken, maken ook vitamine D3 aan. Zonnebrandcrème, donkere huidpigmentatie, kleding en minder daglicht in de winter verminderen het vermogen van de huid om vitamine D aan te maken.

De mensen die de grootste seizoensgebonden schommelingen in vitamine D-niveaus ervaren, zijn mensen uiteraard mensen in Noord-Europa, zoals Nederland. Mensen met een donkere huidskleur hebben ook meer kans op een tekort dan mensen met een lichte huidskleur omdat de donkere huid de UV-stralen tegenhoudt bij de productie van vitamine D.

Waar is vitamine D goed voor?

Oorspronkelijk dachten artsen dat vitamine D alleen belangrijk was voor de gezondheid van de botten. Dat kwam omdat het tekort aan vitamine D botziekten veroorzaakte zoals rachitis bij kinderen en osteoporose bij volwassenen. In de jaren tachtig ontdekten wetenschappers echter ook dat immuun cellen receptoren hadden voor vitamine D.

Onderzoek heeft inmiddels ook aangetoond dat vitamine D een belangrijke rol speelt bij het gezond houden van het maagdarmkanaal. Hogere niveaus van vitamine D verminderen de vatbaarheid voor inflammatoire darmziekten en de ziekte van Crohn, darm- en longinfecties bij dieren en mensen.

Onderzoekers hebben ontdekt dat een van de manieren waarop vitamine D functioneert is door de microben in de darm gezond en gelukkig te houden. Vitamine D verhoogt het aantal en de diversiteit van de microben in de darm, die samen ontstekingen in het hele lichaam verminderen.

Lage vitamine D spiegels

Lage vitamine D spiegels worden in verband gebracht met inflammatoire darmziekten bij mensen. Onderzoekers hebben tevens ontdekt dat patiënten met een inflammatoire darmziekte meer symptomen hebben in de winter dan in andere seizoenen

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D3?

Een dagelijkse inname tussen de 10 tot 20 microgram vitamine D3 per dag is voor de meeste Nederlanders ‘voldoende’. In de wet is overigens vastgelegd dat een vitamine supplement maximaal 25 microgram mag bevatten. Voor een persoonlijk advies is het aan te raden contact op te nemen met je huisarts of diëtist, zeker wanneer je een mogelijk vitamine D gebrek vermoedt.