14.5 C
Nederland
september 21, 2023
VPRA
Image default
Wonen

Gebruik deze tips om je huis beter te ventileren

Waarom is goede ventilatie belangrijk?

Je brengt heel veel tijd door in huis en het is daarom heel belangrijk dat er een goede luchtkwaliteit is in je woning. Daarvoor is ventilatie heel belangrijk. Zeker in de stad komt er een hoop CO2 en fijnstof vrij, wat ervoor zorgt dat de luchtkwaliteit een stuk lager is dan normaal is. Dit inademen kan slecht zijn voor je gezondheid en je op termijn problemen op gaan leveren. Je kunt dit tegengaan door je huis goed te ventileren.

Ook is het belangrijk voor de woning zelf om goed te ventileren. Door te koken, te douchen, planten en gewoon te leven komt er veel vocht in huis en dat kan zorgen voor schimmels en een muffe geur. Als je veel hout in huis hebt kan dat op termijn ook gaan rotten. Om dat te voorkomen zul je goed moeten ventileren. Genoeg redenen dus om goed te ventileren in huis. Gebruik deze tips om je huis beter te ventileren.

Ventileer altijd

Er komt altijd vocht, CO2 en fijnstof binnen in huis en als je daar niks aan doet kan dat nare gevolgen hebben voor je gezondheid en de kwaliteit van je woning. Het is daarom belangrijk om altijd te ventileren, ongeacht de tijd van het jaar. Dat kan je doen door gewoon een deur, een veranda schuifwand of een raam open te zetten, maar ook door een ventilatiesysteem te laten installeren. Als je het niet prettig vindt om ramen open te houden als je weg bent is dat misschien wel de beste optie. Zeker omdat je altijd moet ventileren is het fijn als een ventilatiesysteem het in bepaalde mate voor je regelt.

Gebruik je ventilatiesystemen op de juiste manier

Misschien heb je al wel een ventilatiesysteem, maar het zou goed kunnen dat je die verkeerd gebruikt. Niet op alle momenten is namelijk dezelfde mate van ventilatie nodig. Als er niemand in huis is zul je minder moeten ventileren dan als je een feestje of iets dergelijks hebt. Meer mensen staat gelijk aan meer vocht, maar ook als je aan het koken bent, rookt of iets fysieks doet komt er meer vochtvrij. Op dat soort momenten mag je het ventilatiesysteem iets harder zetten. Zo kun je de luchtkwaliteit optimaal houden.

Zorg voor zo min mogelijk vocht

Vocht is zowel voor je gezondheid als voor je woning erg schadelijk en is dus iets waar je zo min mogelijk van moet willen hebben in huis. Tegenwoordig heb je hygrometers die de luchtvochtigheid in huis perfect kunnen meten. Het beste is als dit percentage zo rond de 50% zit. Als dit veel hoger is zul je beter moeten ventileren, want dan is de luchtvochtigheid te hoog.

Onderhoud je ventilatiesystemen tijdig

Ook is het belangrijk dat je zorgt dat de ventilatiesystemen goed onderhouden zijn, want als die vies zijn zal dat ook effect hebben op de luchtkwaliteit van je woning. Een ventilatierooster van Glasdiscount moet minstens een keer per jaar schoongemaakt worden en de ventilatiekanalen een keer in de vijf jaar. Om zeker te zijn van een schoon ventilatiesysteem kun je een onderhoudscontract hierop nemen. Zo weet je zeker dat de luchtkwaliteit in huis niet wordt beïnvloed door een vies ventilatiesysteem.