VPRA
Image default
Sport

Single Pin Picking – Wat is dat?

Lockpicking is een uitdagende sport waarbij je zeer geconcentreerd te werk gaat. Dit is helemaal het geval bij de Single Pin Picking lockpick techniek. Hierbij ga je de pinnen 1 voor 1 naar de juiste positie brengen. Je gebruikt hier voor specifieke lockpick tools die men ook wel hook lockpicks noemt.

Deze zijn te herkennen aan de haakvormige vorm. Met het dunne uiteinde is het een stuk makkelijker om de pinnen stuk voor stuk naar de goede positie te brengen. Hook picks zijn er in een verscheidenheid van lengtes en vormen. Sommige omvatten korte haken, lange haken, Gem haken, en Gonzo haken. Je zult ze zien met platte en afgeronde tips.

De Short Hook Lockpick

Dit lockpick-ontwerp voldoet aan twee belangrijke vereisten voor single pin picking: wendbaarheid en precisie. Dankzij het korte profiel is het zeer wendbaar in zowel krappe als open ruimten (uiteraard binnen het sleutelgat) en is het een ideale keuze voor de meeste pin-tumbler sloten. Als de lockpicker maar bekwaam genoeg is, zijn er maar weinig sloten die dit soort picks zullen weerstaan. Het is ook een veelzijdig stuk gereedschap omdat je het ook kunt gebruiken voor reverse picking, ritsen, bitch picking, en wippen. En met genoeg finesse kun je een van de grootste zwakheden van korte haken in het algemeen omzeilen: een pin die extreem korter is in verhouding tot de pin ervoor. Dat is misschien de reden waarom dit het meest gebruikte type is en het gereedschap dat elke lockpicker niet in zijn arsenaal mag missen.

 

De Gem Hook Lockpick

Het belangrijkste verschil tussen de gem lockpick en de hierboven besproken short hook lockpick is dat de eerste een korte, puntige punt heeft. Dit lijkt misschien een klein detail, maar het maakt het verschil.

 

Het geeft je een beetje extra bereik met behoud van de geweldige eigenschap combo (wendbaarheid en manoeuvreerbaarheid) dat de standaard short hook zo populair maakt. Met de verlengde tip is de gem lockpick ideaal wanneer je te maken hebt met paracentrische sleutelgaten, sloten met radicale insnijdingen, of sloten met een ward. Bovendien voelt deze pick niet klungelig aan. Het is ook minder lastig om de individuele pinnen te vinden en binnen hun kamers te blijven, wat handig is voor beginnende lockpickers die zich nog bewust moeten worden van de afstand tussen de individuele pinnen. De helling van de punt van de gem lockpick is ook voordelig omdat het betekent dat je het over de verschillende pinnen kunt slepen om ze op te tillen.

Dit draagt bij aan de manoeuvreerbaarheid van de pick door je meer ruimte te geven om de pick rond te bewegen als je probeert je hoeken goed te krijgen. Met een haak met platte punt zou dit niet mogelijk zijn, en zou je de pinnen van onderaf moeten benaderen. Het enige probleem met de gem lockpick is misschien dat de puntige punt er soms voor kan zorgen dat de pinnen wegglijden als je ze probeert op te tillen. Hoewel dit misschien minder een probleem is voor ervaren lockpickers, kan het een ongeduldige beginner gemakkelijk gefrustreerd maken. Afgezien van dat kleine probleem, is de gem lockpick een geweldig plectrum dat het midden houdt tussen de standaard short hook en de meer belemmerende deep hook. En hoewel het vooral gebruikt wordt voor single pin picking, is het een veelzijdige optie die je ook kunt gebruiken voor rocking, bitch picking, zippen en reverse picking.