0.1 C
Nederland
januari 21, 2025
VPRA
Image default
Wonen

Met welke kosten krijg je te maken bij het kopen van een huis?

Wanneer je een huis wilt kopen, dan krijg je natuurlijk te maken met de kosten voor een hypotheek. Niet alleen betaal je maandelijks rente en ook aflossing, maar zijn er natuurlijk nog veel meer kosten waar je rekening mee moet houden. Allereerst dien je rekening te houden met de eenmalige kosten, zoals bijvoorbeeld de kosten koper, waaronder ook notaris- en makelaarskosten vallen. Daarnaast zijn er ook kosten die periodiek terugkomen en dus vallen onder de vaste lasten. Dit zijn kosten zoals onderhoudskosten, OZB-belasting, verzekeringen en soms erfpacht. Om je een idee te geven met welke kosten je allemaal rekening moet hebben we de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

 

Kosten voor de aankoop van een huis

Voordat je daadwerkelijk overgaat tot het kopen van een woning, heb je naast de kosten voor de hypotheek, ook al een aantal kosten vooraf. Dit zijn kosten voor de makelaar, maar ook een eventuele bouwkundige keuring en taxatiekosten. Ondanks het feit dat je een groot deel van deze kosten kunt terugvorderen via de belasting, dien je ze natuurlijk wel eerst te voldoen. 

 

Kosten koper

Je hebt het vast wel eens gezien, op het moment dat je een huis te koop ziet staan, zie achter de vraagprijs bij bestaande woningen k.k. staan. Dit wordt ook wel kosten koper genoemd. De kosten koper berekenen doe je op basis van de kosten van onder andere de overdrachtsbelasting en de kosten van de transportakte betaalt bij de notaris. Deze kosten bedragen vaak zo’n 5 tot 6 % van de totale koopsom van de woning. Ben je jonger dan 35 jaar, dan heb je vrijstelling van de overdrachtsbelasting, welke 2% bedraagt. 

 

Overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting is belasting die je betaald wanneer je een bestaande woning koopt en ouder bent dan 35 jaar en het huis duurder is dan 440.000 euro. Is dit niet het geval, dan hoef je de 2% overdrachtsbelasting niet te betalen. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit flink wat geld kan schelen. Des te belangrijker dus om hier serieus rekening mee te houden. Ben je een belegger en koop je een extra woning, dan bedraagt deze belasting maar liefst 8%.

 

De kosten voor het financieren van je woning

Naast alle belastingen, dien je natuurlijk ook rekening te houden met de kosten voor het afsluiten van een financiering, in dit geval de hypotheek. Dit zijn vaak kosten voor advies, bemiddeling en de notaris, voor het opmaken van de koopakte. Deze kosten zijn vaak deels fiscaal aftrekbaar, maar dienen wel meegenomen te worden in de uiteindelijk berekening aangezien ze wel eerst betaald moeten worden. 

 

Verzekeringen

Sluit je een hypotheek af voor het financieren van je woning, dan ben je verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Naast een opstalverzekering heb je natuurlijk nog allerlei andere verzekeringen die verstandig zijn om af te sluiten. Dit geldt voor een inboedelverzekering en eventueel ook overlijdensrisicoverzekering. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je straks te maken krijgt met brand of andere schade en deze kosten niet voor de verzekeraar worden vergoed. Wel is het aan te raden om je inboedel- en opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Wat je namelijk vaak ziet, is dat beide elkaar bij brand of waterschade kunnen overlappen. Je zit er dan niet op te wachten dat de verzekeraars dan onderling met elkaar moeten discussiëren over wie wat betaald.

 

Onroerendezaakbelasting (OZB)

Ben je in het bezit van een koopwoning, dan ben je verplicht om hier ieder jaar Onroerendezaakbelasting over te betalen aan je gemeente. De hoogte van deze belasting is afhankelijk van de WOZ-waarde van je woning. Deze WOZ-waarde wordt gebaseerd op basis van de taxatie van de woningen bij je in de buurt. Op basis van deze WOZ-waarde worden belastingen en heffingen berekend. Ben je het niet eens met de hoogte van de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde, dan kun je hier uiteraard ook bezwaar tegen indienen. Dit kan tot 6 weken nadat je de brief op de deurmat hebt gehad. Houd er wel rekening mee dat het ook weer 6 weken kan duren voordat de gemeente uiteindelijk een oordeel velt. Mocht blijken dat je toch in het gelijk wordt gesteld, dan wordt de hoogte die door de gemeente is vastgesteld, naar beneden bijgestelt. 

kosten huis