VPRA
Image default
Zakelijk

Wat te doen tegen beroepsfouten?

Klanten vertrouwen op jouw expertise en rekenen erop dat je weet wat je wat doet. Het is natuurlijk wel eens mogelijk dat je per ongeluk een verkeerd advies of plan geeft. Een fout maken is menselijk, maar dit gaat mogelijk wel ten koste van je klant. Het belangrijkste is dat je weet hoe je met een beroepsfout omgaat en wat je er tegen doet om het te vermijden. Je wilt tevens niet je relatie verliezen. In deze blog vertellen we je hoe je beroepsfouten vermijdt en wat je moet doen als het toch gebeurt. 

Beperk de schade 

In de meeste gevallen stelt de klant jouw bedrijf of organisatie aansprakelijk voor de schade die hij of zij oploopt door een verkeerd advies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een rekenfout of medische fout. Je beperkt de schade voor jouw organisatie door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering aan te sluiten. Met zo’n verzekering ben je namelijk gedekt tegen onopzettelijke fouten die zich voordoen in de uitvoering van je beroep. 

Train het personeel 

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen en daarom is het belangrijk om de kans op beroepsfouten te minimaliseren. Dit doe je door het personeel te trainen en duidelijke instructies en protocollen te gebruiken. Zorg ervoor dat er altijd een grondige check plaatsvindt voor de oplevering aan de klant. 

Maak duidelijke afspraken 

Leg altijd vast waar de verantwoordelijkheid ligt na geleverde diensten. Zo is het belangrijk om de aansprakelijkheid in verschillende situaties te benoemen in het contract met de klant. Daarnaast is het ook belangrijk om in je algemene voorwaarden je aansprakelijkheid te beperken. Hierbij moet je wel voorzichtig zijn en wij raden het daarom aan om bij het opstellen van je algemene voorwaarden altijd eerst juridisch advies te vragen. 

Communiceer meteen! 

Ondanks het feit dat je er alles aan hebt gedaan om een beroepsfout te voorkomen, is het natuurlijk altijd mogelijk dat het alsnog voorkomt. Hierbij is het ontzettend belangrijk dat je meteen gaat communiceren. Neem je verantwoordelijkheid, accepteer dat er een fout is gemaakt en begin na te denken over mogelijke oplossingen. Zorg dat je je verontschuldigt bij de klant en ga op een constructieve manier om met de fout. 

Leer van de fouten 

Een beroepsfout wil je natuurlijk voorkomen, maar als het dan toch gebeurt is het belangrijk om ervan te leren. Het is namelijk beter om fouten te maken en bij te leren, dan om dezelfde fout in de toekomst nog eens te maken. Dus heeft er een beroepsfout plaatsgevonden binnen jouw organisatie? Verontschuldig je bij de klant, zoek naar een geschikte oplossing, communiceer duidelijk en leer van de fout!