VPRA
Image default
Sociaal

Werkzaamheden van een bruidsfotograaf

Voor veel mensen lijkt het een ideale baan: bruidsfotograaf!. Altijd vrolijke mensen op een bruiloft dus het lijkt harstikke makkelijk. Niet? of toch wel?

De werkzaamheden van een bruidsfotograaf lopen enorm uiteen. Het is niet alleen maar even mooie plaatjes schieten op een bruiloft. Eer dat je zover bent dat je een bruiloft van begin tot het einde vastleggen in de moeilijkste lichtomstandigheden ben je wel een paar jaar verder.

Het vergt enorm veel skills om tot een professionele bruidsfotograaf te komen. Veel oefenen, veel werken, geld verdienen om goede spullen te kopen. Maar zie eerst maar eens aan klanten te komen, niet ieder bruidspaar zal het zien zitten om een beginnende bruidsfotograaf in te huren voor hun bruiloft. Je doet de foto’s niet even over immers. Je krijgt maar 1 kans en die moet goed zijn.

Opleiding tot bruidsfotograaf.

Die is er dus niet, je kan natuurlijk een opleiding doen aan de fotovakschool en je daarna specialiseren of eerst stage lopen bij een ervaren bruidsfotograaf. Dan ben je er nog steeds niet, want je zal eerst nog een aantal bruiloften geheel zelfstandig moeten fotograferen en dan nog blijf je altijd leren.

Lichtomstandigheden.

Het licht is niet altijd ideaal, je kan het niet zoals in een studio naar je hand zetten. Er zijn natuurlijk wel truucjes voor. Zo zal een goede bruidsfotograaf flitsers inzetten. Dat zal off of on camera gebeuren, ook iets waar je je als fotograaf in zal moeten specialiseren. Je moet snel kunnen werken, momenten weten vast te leggen en alles handmatig instellen en ook nog zorgen voor een scherpe foto.

Hoe vind ik een bruidsfotograaf?

Je kan natuurlijk op google zoeken naar bruidsfotograaf al dan niet gecombineerd met een plaatsnaam, maar dat hoeft niet perse. De meeste bruidsfotografen zullen door heel Nederland heen werken. Maar je zou ook kunnen zoeken op bruidsfotograaf Amsterdam bijvoorbeeld of op trouwfotograaf Utrecht.

Als iemand dan op de 1e pagina rankt zit daar heel veel werk achter, dus je bent als bruidsfotograaf ook actief achter de schermen. Je website is natuurlijk goed werkend en ziet er fantastisch uit. Maar om op die 1e pagina te komen zit heel veel SEO werk achter. Je zou het kunnen uitbesteden maar dat kost ook aardig wat geld. En dat geld heb je vaak als beginnend fotograaf niet.

Het intake gesprek.

Dat gesprek moet bij de fotograaf van jullie keuze vlotjes verlopen, dus deze fotograaf moet ook zichzelf kunnen verkopen zonder irritant te worden. Op de bruiloft zelf is de fotograaf niet alleen een journalistieke bruidsfotograaf (je wilt immers al die toffe en emotionele momenten op de foto). Maar ook is deze architectuurfotograaf (je wilt ook de locatie mooi in beeld), productfotograaf (details zoals de trouwringen zijn tof) maar ook model fotograaf want jullie moeten wel zo af en toe aangestuurd worden, zodat je heel gave foto’s krijgt. De fotograaf moet ook nog eens eventfotograaf zijn, want foto’s van jullie bruidsfeest mogen ook echt niet missen! bruiloftfeest

Daarna moet je als bruidsfotograaf ook nog eens een hoop administratie verwerken, je moet communicatief handig zijn en beleeft en het editwerk van alle ruwe trouwfoto’s is ook nog eens een hele klus. Een trouwfoto nog iets mooier maken. En daarna ook nog eens een prachtig trouwalbum weten te maken. Het zijn maar een paar grepen van de werkzaamheden die een bruidsfotograaf moet uitvoeren. Het is heel wat. Maar het werk als bruidsfotograaf is inderdaad fantastisch! Dat heb ik in ieder geval begrepen van een creatieve bruidsfotograaf.

 

https://corrinep.nl/