VPRA
Image default
Zakelijk

Hypotheek oversluiten: profiteer van lagere maandlasten

Het leven wordt steeds duurder en dus gaan mensen op zoek naar manieren om terugkerende kosten te verlagen. De hypotheek oversluiten is een aantrekkelijke optie om te besparen op hoge maandlasten. De afgelopen jaren hebben veel mensen de hypotheek overgesloten, maar dit aantal neemt inmiddels snel af. Wat gebeurt er wanneer je je hypotheek oversluit, waarom doe je dit en is het zinvol om dit ook nu te doen?

Waarom je hypotheek oversluiten?

De hypotheek oversluiten doe je om te besparen op je maandlasten. Ga je een hypotheek aan, dan wordt de rente voor een bepaalde periode vastgezet. Dit wordt ook wel de rentevaste periode genoemd. Meestal zet je rente vast voor een periode van tien jaar of langer. Na afloop van dit tijdsbestek ontvang je een nieuw voorstel van de hypotheekverstrekker. In de afgelopen jaren is de rente van nieuwe hypotheken flink gedaald en dus zijn veel mensen met een bestaande hypotheek overgestapt vóór het aflopen van de rentevaste periode.

Wat zijn de voor- en nadelen van een hypotheek oversluiten?

De hypotheek oversluiten is vooral interessant als de terugverdientijd korter is dan de resterende rentevaste periode. Je maandlasten gaan omlaag en de lagere hypotheekrente is voor langere tijd vast te zetten. Houd er wel rekening mee dat je boeterente betaalt bij het eerder beëindigen van de rentevaste periode. Bovendien betaal je ook taxatie-, notaris- en advieskosten.

Is oversluiten nu interessant?

Je hypotheek oversluiten is aantrekkelijk om je hypotheekkosten naar beneden te brengen. Is de terugverdientijd langer dan de resterende rentevaste periode? Dan loont het niet om over te stappen naar een andere hypotheekaanbieder. Daarnaast is het een feit dat sinds begin 2022 ook de hypotheekrente weer stijgt. Dit betekent dat je minder geld kan lenen en ook de maandlasten toenemen. Daarom is het belangrijk om je zorgvuldig te laten informeren door een specialist.

Win advies in bij een onafhankelijk hypotheekadviseur

Overweeg je om je hypotheek over te sluiten tegen een lagere rente? Je doet er altijd goed aan om advies in te winnen bij een onafhankelijk hypotheekadviseur. Een expert brengt je financiële situatie in kaart en kijkt naar wat er mogelijk is. Bovendien berekent een adviseur de terugverdientijd en dus wordt snel duidelijk of oversluiten ook voor jou interessant is.

https://hypotheeknoordnederland.nl/hypotheek-oversluiten