VPRA
Image default
Zakelijk

Aandelen kopen: Hoe te beginnen?

Het beleggen in aandelen kan een lonende en financieel lucratieve bezigheid zijn. Met de hoge frequentie van de volatiliteit van de aandelenmarkt en de snelle veranderingen in de technologie en andere factoren kan het echter ook vol risico’s zitten. Aandelen kopen is een integraal onderdeel van elke langetermijn beleggingsstrategie, maar het is niet iets wat iedereen zou moeten doen. Het vereist een goed begrip van de voor- en nadelen en een grondige analyse van het bedrijf waarin u wilt investeren. Dit artikel is bedoeld om het proces van het kopen van aandelen voor de eerste keer te demystificeren, zodat u weet wat erbij komt kijken voordat u die stap zet.

 

Wat houdt het kopen van aandelen in?

Wanneer u aandelen koopt, koopt u een deel van het eigendom van een bedrijf. Dat betekent dat u een stuk van dat bedrijf bezit en recht heeft op een deel van de toekomstige winst. Wanneer u aandelen koopt, bezit u een klein stukje van het bedrijf, met het potentieel om te delen in de grote winsten van het bedrijf als het slaagt. De kleine aandeelhouder in een bedrijf loopt echter wel het risico dat het failliet gaat en zijn investering geen winst oplevert. Als er iets misgaat met het bedrijf, zoals een mislukt product of een verandering in de markt waardoor de aandelenprijs van het bedrijf keldert, dan is het bedrag dat u in het bedrijf hebt geïnvesteerd minder waard dan wat u ervoor hebt betaald.

 

Hoe aandelen kopen?

Eerst moet u proberen aandelen te bemachtigen van een bedrijf waarvan u de aandelen wilt kopen. Laten we zeggen dat u in Apple Inc. wilt stappen. AAPL is een enorm bedrijf met een grote beurswaarde, dus het kan moeilijk zijn om iemand te vinden die bereid is aandelen aan u te verkopen. Een betere manier om dit te doen is om online te zoeken naar een bedrijf waarin u wilt investeren, te kijken wat hun aandelenkoers is, en te zien of u openbare aanbiedingen van hun aandelen kunt vinden. Apple Inc. (AAPL) wordt momenteel verhandeld tegen $98. Als u geïnteresseerd bent in de aankoop van aandelen AAPL, is de eenvoudigste manier om dat te doen naar een broker te gaan, zoals Etoro. Een broker is een effectenmakelaar die bevoegd is om aandelen voor u te verhandelen. Zodra u klaar bent om te kopen, vertelt u de broker gewoon het aantal aandelen dat u wilt, laat hen weten hoe u voor hen wilt betalen, en zij zullen de aandelen namens u kopen. 

 

Een andere methode om aandelen te krijgen is ze privé te kopen. Dit gebeurt meestal door een broker te vinden die bereid is een klein belang in uw fondsen te nemen en u de aandelen te geven die u wilt kopen. Met deze methode heeft u de flexibiliteit om het aantal en de prijs van de aandelen die u wilt te kiezen. U bent echter zelf verantwoordelijk voor het vinden van de broker die met u wil handelen.

 

Hoe kiest u goede aandelen?

Beleggen in aandelen is een onderneming met een hoog financieel risico. U kunt enorme winsten of enorme verliezen boeken. Beleg verstandig! Het eerste wat u moet doen is onderzoek doen naar de bedrijven waarin u geïnteresseerd bent. Zoek het bedrijf op op een website zoals Investopedia of Google om te zien wat het bedrijf doet en waar het staat in de markt. U zult willen begrijpen wat hun product is en hoe de markt voor dat product is. Je wilt ook een gevoel krijgen voor het bedrijf en het managementteam. Wat is de geschiedenis van het bedrijf en hoe lang bestaan ze al? Wie zijn ze? Hoe verdienen ze geld? Hoe ziet het managementteam eruit? Dit zijn slechts enkele vragen die u zult willen stellen.

 

Een aandeel evalueren voor aankoop

Als u aandelen onderzoekt, wilt u weten waar u aan begint. U wilt het bedrijf achter het aandeel, hun product of dienst, de markt voor dat product of die dienst en de financiële gezondheid van het bedrijf begrijpen. U zult willen begrijpen hoe lang het bedrijf al bestaat, hoe lang het al actief is, wat hun financiële gezondheid is, en hoe sterk de markt is voor hun product. U zult willen begrijpen hoe het managementteam en de eigendomsstructuur eruit zien, en hoeveel controle dat team over het bedrijf heeft. U zult de groeivooruitzichten van het bedrijf en hun financiële vooruitzichten voor de toekomst willen begrijpen, en zien hoe optimistisch deze zijn.

 

Conclusie

Aandelen kopen kan een lonende en financieel lucratieve bezigheid zijn, maar het is niet iets wat iedereen zou moeten doen. Het vereist een goed begrip van de voor- en nadelen en een grondige analyse van het bedrijf waarin u wilt investeren.