2.5 C
Nederland
november 28, 2023
VPRA
Image default
Wonen

Wat is het verschil tussen een meterkast en groepenkast?

Wat is het verschil tussen een meterkast en groepenkast?

Voor er gekeken wordt naar het verschil tussen een 1-fase en 3-fase is het belangrijk om eerst het verschil tussen een meterkast en groepenkast te kennen. Het is namelijk zo dat veel van deze termen door elkaar worden gebruikt. Heb je het over de meterkast dan is dit de kast van de totale ruimte waar alle meters en aansluitingen zich bevinden. Dat geldt niet alleen voor de elektriciteit, maar ook voor het gas en water. Kijk je naar de groepenkast dan hangt deze in de meterkast. De groepenkast is bedoeld om de elektriciteit dat binnenkomt te verdelen door je huis. Zo ontstaat er geen overbelasting en kun je meerdere apparaten tegelijk gebruiken.

Veelgestelde vragen door mensen over groepenkasten

Er zijn een aantal zaken over groepenkasten waar wij als Elektricien Amsterdam redelijk wat vragen over krijgen. Een aantal antwoorden op veelgestelde vragen. In de 1-fase groepenkast is de overspanningsbeveiliging 2-polig. Kijk je naar een ⅓ fase  groepenkasten en een 3-fase groepenkast dan is dit 4-polig. In de 1-fase groepenkast zit altijd een 2-polige hoofdschakelaar. En in de 1-fase groepenkast mag geen 4-polige aardlekschakelaars bevinden. Dit is namelijk 4 modules breed en alleen geschikt voor de ⅓ fase en 3-fase aansluitingen. Kijk je naar de kWh meter dan is deze 1 module breed. ⅓ en 3-fase aansluitingen hebben elk een breedte van 4 modules. Tot slot zijn de beltrafo altijd 2 modules breed. Dat geldt ook voor de kookgroep. De DIN rail stopcontact heeft altijd een breedte van 2.5 modules.

Wat algemene tips om te onthouden

Een aantal tips om te onthouden. Het is sinds 2005 verplicht om in je groepenkast een hoofdschakelaar te hebben. Daarnaast moeten alle stopcontacten verplicht beveiligd worden door de aardlekschakelaar. Houd er rekening mee dat er achter een aardlekschakelaar 4 groepen mag zitten. Heb je een apparaat met een vermogen van 2000 Watt of meer dan moet deze achter een een aparte installatieautomaat worden geplaatst. Twijfel je over een van deze zaken dan is het aan te raden om contact op te nemen met Elektricien Amsterdam. Wij zijn erkende elektriciens en hebben jarenlange ervaring als elektriciens.https://amsterdamse-elektricien.nl/