14.8 C
Nederland
september 21, 2023
VPRA
Image default
Wonen

Wat is een meterkast/groepenkast?

Wat is een groepenkast precies?

Je hoort de termen vaak in de rondte gaan: de groepenkast, de meterkast en de schakelkast. Maar wat houden deze kasten nu precies in en zit er enig verschil tussen deze kasten? Ga je kijken naar de groepenkast dan is dit eenvoudig gezegd een schakel en verdeelinrichting die in de meterkast wordt geplaatst. Af en toe worden de termen meterkast en groepenkast door elkaar gehaald en komt het op hetzelfde neer. Een groepenkast is niets anders voor de stroom in je huis te verdelen. Om een groepenkast aan te sluiten vraag je dit om een elektricien te laten doen. Wij van Elektricien Breda zijn experts in het aansluiten van een groepenkast. Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Wat houdt een meterkast in?

In de volksmond houdt een meterkast in de ruimte waar de groepenkast wordt geplaatst. Vaak worden de termen meterkast en groepenkast door elkaar gehaald. Bij een meterkast zie je dat ook vaak gas- en watervoorzieningen worden geplaatst. Je kunt een meterkast niet zien als een opbergkast. Tip van Elektricien Breda is om je meterkast vooral schoon en netjes te houden. Zo krijg je zelf, of een elektricien, geen problemen als er werkzaamheden nodig zijn. Ook is het niet slim om gevaarlijke stoffen te plaatsen in de meterkast en vooral genoeg ruimte te behouden zodat de warmte goed kwijt kan.

 

Wat vind je allemaal in je meterkast?

In elk huis in Nederland vind je een meterkast. In 2012 is bepaald wat er in een meterkast hoort te zitten en hoe het eruit hoort te zien. Zo heeft een meterkast vaste posities en afmetingen van leidingen en kabels van de nutsbedrijven. Een meterkast heeft sowieso de volgende zaken: WiFi, telefoon, gasmeter, watermeter, electriciteitsmeter en kabeltelevisie. Ook komt het voor dat een meterkast een stadsverwarming, slimme energiemeter en subsidie meter zonnepanelen heeft. Voor de rest bevindt zich in een meterkast een aardlekschakelaar, hoofdschakelaar, aardblok, installatieautomaat, aansluiting voor externe aarde en een buisinvoerstuk. Voor je meterkast vervangen of uitbreiden neem contact met Elektricien Breda op.


https://elektricien-breda076.nl/