VPRA
Image default
Wonen

Verschil tussen randaarde en perilex

Wat is het verschil tussen perilex en randaarde?

Het grote verschil tussen een perilex aansluiting en randaarde aansluiting is dat je bij een perilex een stuk meer vermogen hebt. Het is zelfs zo dat een perilex aansluiting dubbele stroom levert. Dat betekent dat je dus maximaal het dubbele van 230 volt aan stroom kunt krijgen met perilex. En dat maakt heet perilex aansluiting zo geschikt voor zware apparaten zoals een wasmachine, kookplaat of jacuzzi.

Wat is een randaarde stopcontact?

Het is al eerder in dit artikel vermeld, maar een randaarde stopcontact kun je zien als een gewoon stopcontact. Het is te herken aan de twee gaatjes. De stekkers zullen je ook bekend voorkomen en bestaan uit twee pinnetjes. De meeste apparaten kun je zonder problemen in het randaarde stopcontact stoppen. Een randaarde stopcontact bestaat uit twee fasen. De twee fasen houdt in dat er twee draden lopen tussen de meterkast en het stopcontact. Het vermogen is 230 volt. 230 volt is doorgaans meer dan genoeg voor je elektrische apparaten.

Doe onderzoek naar de aansluiting die je al in de meterkast hebt

Besluit je zelf een inductiekookplaat te installeren dan is het advies om eerst te checken welke huidige aansluitingen je hebt in je meterkast. Heb je te maken met een nieuwbouwwoning dan zullen de juiste aansluitingen in je meterkast aanwezig zijn. Dat maakt het dat je geen aanpassingen hoeft door te voeren om je inductiekookplaat te kunnen gebruiken. Heb je een woning dat een gasaansluiting heeft dan is de kans minder dat je een inductiekookplaat kan gaan gebruiken. Ben je er niet helemaal uit welke aansluiting je hebt in je meterkast doe dan navraag bij Elektricien Leiden.

 

https://elektricien-leiden071.nl/