VPRA
Image default
Wonen

Matras reinigen

Matras reinigen

Een matras reinigen is geen kleinigheid. Hoewel het gemakkelijk is om een matrashoes te stofzuigen en uit te schudden, gaat er niets boven een grondige schoonmaakbeurt van de matras zelf. Als je kind zijn dutje doet of je hebt wat tijd over, geef je matras dan een grondige schoonmaakbeurt met deze tips om vlekken uit een matras te verwijderen.

Hardnekkige vlekken uit matras verwijderen

Als het je gelukt is opgedroogde verf, vuil of een andere hardnekkige vlek in de stof van je matras te krijgen, week dan zoveel mogelijk van de vlek op met droog keukenpapier voordat je met je vlekkenbehandelingsmiddel aan de slag gaat. Behandel de vlek in overeenstemming met de soort: gebruik koud water voor bloed, een mengsel van afwasmiddel en water voor zweet- en urinevlekken en een reinigingsmiddel op zuurstofbasis (oxy-schoon) voor vette vlekken.

Vetvlekken zijn bijzonder hardnekkig, dus laat je niet verleiden tot het gebruik van een schurend schoonmaakmiddel. In plaats daarvan breng je het reinigingsmiddel aan met een zachte doek en schrob je zachtjes terwijl het nog vochtig is. Als dat niet werkt, laat het dan een nacht in de matras intrekken voor je het proces herhaalt.

Bloedvlek uit matras verwijderen

Bloed is op eiwitbasis en zou gewoon moeten verdwijnen na behandeling met water of ammoniakvrije reinigers die bedoeld zijn om vlekken op eiwitbasis te verwijderen. Deze combinatie werkt omdat de alkaline in de ammoniak de vezels doet opzwellen, terwijl ook oliën en vetten worden afgebroken. Laat beide ingrediënten 10 minuten op je vlek inwerken en dep dan het overtollige weg met droog keukenpapier om eventuele resten van beide oplossingen te verwijderen.

Als je matras vrij nieuw is, dep de vlek dan eerst met koud water af voordat je het reinigingsmiddel aanbrengt. Was tenslotte alle resten af om achtergebleven geurtjes te voorkomen.

Gebruik een spons of met melk bevochtigd keukenpapier om verse bloedvlekken te behandelen. Laat daarna volledig drogen, bij voorkeur in direct zonlicht voor een beter resultaat, en herhaal tot ze helemaal verdwenen zijn. Zorg ervoor dat je alle sporen van melk verwijderd hebt, want de eiwitten ervan kunnen na verloop van tijd vuil aantrekken, wat zelfs een onaangename geur kan veroorzaken die later moeilijk te verwijderen is. Hoe langer je de bevochtigde plek apart houdt om te drogen voor je het gedroogde melkmengsel eraf schrobt, hoe groter de kans dat je de bloedvlekken met succes wegkrijgt.

Zweetvlek uit matras verwijderen

Een zweetvlek uit je matras verwijderen in een paar eenvoudige stappen met behulp van keukenzout en een stofzuiger. Kun je zweetvlekken van je matras verwijderen? En zo ja, hoe?

Je kunt zweetvlekken op je matras wegwerken met keukenzout! Hoe doe je dat? Maak de vlek vochtig met water, strooi er wat keukenzout op en laat het een tijdje intrekken. Je kunt dan een oude tandenborstel of een stofzuiger gebruiken om het opgedroogde keukenzout te verwijderen. Laat dan helemaal drogen en herhaal tot ze allemaal weg zijn. Zorg ervoor dat er geen resten achterblijven, want de eiwitten ervan kunnen na verloop van tijd meer vuil aantrekken, dat zelfs onaangename geuren kan veroorzaken die later moeilijk te verwijderen zijn. Hoe langer je de bevochtigde plek apart houdt om te drogen voor je stofzuig het en hoe meer zout je gebruikt, hoe groter de kans dat je er vanaf komt.

Gebruik een tandenborstel of een oude verfkwast om zweetvlekken van je matras te verwijderen met keukenzout! Hoe doe je dat? Maak de vlek vochtig met water, strooi er wat keukenzout op en laat het een tijdje intrekken. Je kunt dan een stofzuiger en een vochtige doek gebruiken om het opgedroogde keukenzout te verwijderen. Voor je het weet zijn de vlekken verdwenen!

Bloedvlek uit matras verwijderen

Een bloedvlek in je matras is nauwelijks een aangenaam iets om tegen te komen. Wil je dit voorkomen, dan kun je altijd een beetje talkpoeder op de matras deppen voor je naar bed gaat. Poeder is van nature absorberend en zal voorkomen dat je lichaam te veel vocht afgeeft.

Vermijd het gebruik van een föhn! De hitte van de föhn kan ervoor zorgen dat de bloedvlek zich verder in je matras nestelt, wat het je nog moeilijker zal maken hem weg te krijgen. Bovendien, als er bloed op je lakens of overtrekken zit, kan het zich verspreiden op ander textiel als het met een föhn gedroogd wordt.

Matras schoonmaken met baking soda

Elke paar jaar is je matras aan een opfrisbeurt toe. De beste oplossing om je matras op te frissen en schoon te maken: zuiveringszout.

Strooi een royale hoeveelheid zuiveringszout over je matras en borstel het soda dan in het materiaal. Laat dit een paar uur intrekken. Zuig met een stofzuiger al het soda weer uit je matras. Ja! Nu is je matras weer lekker fris en heerlijk schoon!

Achtergrondinformatie [om als kennis te gebruiken, niet om woordelijk te kopiëren]: Om de paar jaar is je matras aan een opfrisbeurt toe. De beste oplossing om je matras op te frissen en schoon te maken: zuiveringszout.

Meer weten over het reinigen van een matras? Ga naar Dekbedenzo voor meer tips!

https://dekbedenzo.nl/blog/matras-reinigen/