VPRA
Image default
Wonen

Laat jouw gazon stralen

Wanneer je potgrond gebruikt, kun je deze beter reserveren voor potplanten dan voor je gazon. Potgrond bevat een combinatie van veenmos, compost, vermiculiet of perliet en soms gepasteuriseerde aarde. Hoewel het geen kwaad kan voor je gazon, is het veel duurder en minder nuttig dan andere grondverbeteringen. Maar wat voor soort grond gebruik je dan wel voor een stralend gazon? En wat is een goede potgrond bodem voor jouw gazon? Lees snel verder en ontdek de beste tips voor een prachtig gazon!

Kwaliteit is key

Potgrond varieert sterk in kwaliteit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Dit is vooral afhankelijk van de ingrediënten van je grond. Producten met turf hebben een over het algemeen een slechte drainage en beluchting. Kies producten met een combinatie van veenmos, perliet, vermiculiet of compost. Als je ervoor kiest potgrond op het gazon aan te brengen, kies dan een product van hoge kwaliteit. En helaas, de duurdere producten presteren meestal beter. 

Ingrediënten en samenstelling

De ingrediënten in potgrond zorgen voor een lichtgewicht groeimedium voor planten in bakken, omdat gewone tuinaarde te zwaar is en ziekteverwekkers kan bevatten. Vermiculiet, perliet en veenmos houden vocht vast, zodat potten niet uitdrogen. Gazongrond heeft niet dezelfde behoeften als potplanten. Voor het bemesten van je gazon heb je losse, leemachtige grond nodig met veel voedingsstoffen en organisch materiaal. 

Hoe gebruik je je potgrond voor je gazon?

Koop hoogwaardige potgrond of maak je eigen grond door gelijke delen veenmos, vermiculiet of perliet en gepasteuriseerde grond te mengen, met een paar handenvol verrotte mest of compost. Om grond te pasteuriseren doe je een halve kilo grond in een hersluitbare plastic zak. Stop het twee minuten in de magnetron, sluit de zak en laat hem afkoelen. De hitte doodt alle in de grond aanwezige ziekteverwekkers. Gebruik potgrond om vaste planten, eenjarigen, kamerplanten en groenten in potten te kweken. Verspreid geen oude potgrond over het gazon en gebruik deze niet opnieuw voor nieuwe potplanten. Composteer oude potgrond of voer deze af.

Topdressing

Topdressing is het verspreiden van een dunne laag bodemverbeteraar over het gazon. Door de afbraak van de grond wordt humus aan de grond toegevoegd, wat de textuur en de drainage verbetert. Humus, niet te verwarren met de hummus die je op je broodje smeert, is aarde die ontstaan is uit vergane plantenresten.  Voor topdressing wordt compost aanbevolen, omdat dit rijker is aan organisch materiaal en voedingsstoffen dan potgrond. Bestel het in bulk en verspreid kleine hoopjes in de vroege herfst of lente over het gazon. Hark de hoopjes over het gazon oppervlak, zodat het gazon een laag compost van een halve centimeter heeft. Je hebt ongeveer 3/4 kubieke meter per 1000 vierkante meter gazon nodig. Hoe ga jij je gazon laten stralen?