VPRA
Image default
Wonen

Gietvloeren en Terrazzo Gietvloeren: Stijlvolle en Duurzame Vloeropties

Gietvloeren zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden vanwege hun strakke, naadloze uiterlijk en uitstekende duurzaamheid. Onder de verschillende soorten gietvloeren is de terrazzo gietvloer een bijzondere optie die bekendstaat om zijn unieke, decoratieve afwerking. In dit artikel bespreken we de kenmerken, voordelen en kosten van gietvloeren en verdiepen we ons specifiek in terrazzo gietvloeren.

Wat is een Gietvloer?

Een gietvloer is een vloerafwerking waarbij een vloeibaar materiaal over de ondergrond wordt gegoten en daarna uithardt tot een naadloze, egale vloer. Er zijn verschillende soorten gietvloeren, waaronder epoxy, polyurethaan (PU) en cementgebonden gietvloeren. Elk type heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en voordelen.

Soorten Gietvloeren

 1. Epoxy Gietvloeren

  • Zeer sterk en slijtvast

  • Geschikt voor industriële toepassingen en garages

  • Glanzende afwerking

 2. Polyurethaan (PU) Gietvloeren

  • Flexibeler en zachter dan epoxy

  • Geschikt voor woonruimtes en kantoren

  • Mat of zijdeglans afwerking

 3. Cementgebonden Gietvloeren

  • Natuurlijke uitstraling

  • Ademend en vochtregulerend

  • Geschikt voor vloerverwarming

Voordelen van Gietvloeren

 1. Naadloos en Strak: Gietvloeren zijn naadloos, wat betekent dat er geen voegen of naden zijn waar vuil en stof zich kunnen ophopen. Dit geeft de vloer een strakke en moderne uitstraling.

 2. Duurzaam en Slijtvast: Gietvloeren zijn zeer duurzaam en bestand tegen slijtage, ideaal voor drukbezochte ruimtes.

 3. Gemakkelijk te Onderhouden: Het onderhoud van een gietvloer is eenvoudig. De naadloze afwerking maakt schoonmaken gemakkelijk, en de meeste gietvloeren zijn bestand tegen chemicaliën en vlekken.

 4. Geschikt voor Vloerverwarming: Veel gietvloeren, vooral PU en cementgebonden vloeren, zijn uitstekend geschikt voor vloerverwarming.

 5. Esthetische Variëteit: Gietvloeren zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en afwerkingen, waardoor ze aanpasbaar zijn aan vrijwel elk interieurontwerp.

Wat is een Terrazzo Gietvloer?

Terrazzo gietvloeren zijn een type gietvloer dat bestaat uit een basis van cement of epoxy, gemengd met marmer-, graniet- of kwartsgranulaten. Na het uitharden wordt de vloer gepolijst om een glad, glanzend oppervlak te creëren. Terrazzo heeft een rijke geschiedenis en werd oorspronkelijk ontwikkeld in Italië. Het biedt een luxe en decoratieve afwerking die zowel klassiek als modern kan zijn.

Voordelen van Terrazzo Gietvloeren

 1. Unieke Esthetiek: Terrazzo gietvloeren hebben een unieke, decoratieve uitstraling dankzij de ingelegde stukken marmer, graniet of kwarts. Elke vloer is uniek en kan worden aangepast aan specifieke ontwerpwensen.

 2. Duurzaamheid: Terrazzo is extreem duurzaam en kan tientallen jaren meegaan zonder veel tekenen van slijtage te vertonen.

 3. Onderhoudsvriendelijk: Net als andere gietvloeren zijn terrazzo vloeren naadloos en gemakkelijk schoon te maken. Ze zijn bestand tegen vlekken en krassen, wat ze ideaal maakt voor zowel woon- als commerciële ruimtes.

 4. Milieuvriendelijk: Terrazzo kan worden gemaakt van gerecyclede materialen, wat het een milieuvriendelijke vloeroptie maakt.

Kosten van Gietvloeren en Terrazzo Gietvloeren

1. Epoxy Gietvloeren

Epoxy gietvloeren zijn meestal goedkoper dan PU en terrazzo gietvloeren.

 • Gemiddelde kosten: €50 – €90 per m²

2. Polyurethaan (PU) Gietvloeren

PU gietvloeren zijn duurder vanwege hun flexibiliteit en comfort.

 • Gemiddelde kosten: €70 – €120 per m²

3. Cementgebonden Gietvloeren

Deze vloeren hebben een natuurlijke look en zijn ademend.

 • Gemiddelde kosten: €80 – €130 per m²

4. Terrazzo Gietvloeren

Terrazzo gietvloeren zijn de duurste optie vanwege hun unieke, decoratieve uitstraling en arbeidsintensieve installatieproces.

 • Gemiddelde kosten: €120 – €250 per m²

Factoren die de Kosten Beïnvloeden

 1. Voorbereiding van de Ondergrond: De staat van de ondervloer kan de uiteindelijke kosten beïnvloeden. Egalisatie of reparatie van de ondergrond kan extra kosten met zich meebrengen.

 2. Dikte van de Vloer: Dikkere gietvloeren bieden meer duurzaamheid maar zijn duurder.

 3. Afwerking en Kleuren: Speciale afwerkingen en aangepaste kleuren kunnen de prijs verhogen.

 4. Arbeidskosten: De ervaring en tarieven van de installateur variëren, wat invloed heeft op de totale kosten.

Conclusie

Gietvloeren, en in het bijzonder terrazzo gietvloeren, bieden een stijlvolle, duurzame en veelzijdige vloeroplossing voor zowel residentiële als commerciële ruimtes. Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn dan bij traditionele vloeren, bieden gietvloeren tal van voordelen op het gebied van onderhoud, duurzaamheid en esthetiek. Door de verschillende soorten gietvloeren en hun bijbehorende kosten te overwegen, kun je een weloverwogen beslissing nemen die past bij jouw behoeften en budget.