VPRA
Image default
Wonen

De voor- en nadelen van ledverlichting

In 1920 maakten de Light Emitting Diodes, hun grote opmars toen werd ontdekt dat deze diodes licht uitstraalde. Alhoewel het concept van led verlichting toen al bekend was, werd led pas echt bekend toen 1962 de eerst werkende led werd gemaakt. Zo verschenen er in de jaren 70 led lampen met verschillende kleuren en zoals groen, paars, geel. Door materialen zoals arseen en fosfaat met elkaar te combineren, was het mogelijk om zodoende verschillende kleuren te creëren. In de periode tussen 1980 en 1990 werden ledlampen van een nieuw soort materiaal, namelijk  gallium- aluminium-arsenide gemaakt, wat ervoor  zorgde dat de lamp met hetzelfde vermogen minder energie verbruikt. Dtt is echter niet het enige voordeel van led verlichting. Benieuwd naar welke voordelen en nadelen er nog meer zijn? Lees dan snel verder of bekijk de website van Schreder BV Verlichtingstechniek.

De voordelen van led verlichting

Zoals al eerder aangeven, is het lagere energieverbruik een van de voordelen van led verlichting. Nog een ander voordeel is de lage energiekosten die led verlichting met zich meebrengt. Verder bevatten geen stoffen die schadelijk zijn zoals kwik in de lichtbron. Ook worden led lichten niet snel warm. Dit komt namelijk door de lagere warmteafgifte Daarbovenop kunnen ledlampen goed tegen een stoot. Het verschil tussen de rationele lampen en led lampen is dat het gloeidraad in een led lamp sterker is dan in een traditionele lamp. De gloeidraad is dan ook het eerste wat meestal bij geeft bij de conventionele led lampen. Led Lampen zijn daarnaast zeer bruikbaar in een koude omgeving aangezien zelfs bij temperaturen onder de min 20 graden prima kunnen functioneren. Tot slot zijn ledverlichtingen niet alleen inzetbaar in woonkamers of slaapkamers. De verlichtingen zijn namelijk ook buitenshuis toepasbaar, denk bijvoorbeeld aan tuinlichtjes. Indien aanwezig, kunnen ledlampen ook zwembaden verlichten.

De nadelen van led verlichting

Alhoewel, ledverlichting veel voordelen met zich brengt, zitten er helaas toch wel een paar nadelen eraan vast. Ten eerste zijn ledlampen in vergelijking met andere soorten verlichting vaak duurder in prijs Zoals eerder genoemd, hebben geven led lampen minder warmte af. Dit betekent wel dat LED-lampen een fel licht uitstralen. Het wordt dan ook afgeraden om niet in een ledlamp te kijken. Tot slot, zal overhitting van een ledlamp niet bijdragen aan een langere levensduur. Het is dus noodzakelijk dat een ledlamp de warmte goed kan afvoeren.

 

https://nl.schreder.com/nl