VPRA
Image default
Tech

Is het mogelijk om gratis een website te maken?

De zoekterm ‘gratis website maken’ heeft een zoekvolume van maar liefst 3600. Dat is voor Nederlandse begrippen best hoog. Tegelijkertijd heeft dezelfde zoekterm een CPC-bod van maar liefst €6,35. Dit geeft eigenlijk al antwoord op de vraag “Is het mogelijk om gratis een website te maken?”.

Gratis website maken

Veel professionele bedrijven geven je de mogelijkheid om gratis een website te maken. Dit is echter altijd te mooi om waar te zijn. Niet gek ook want ook dit soort bedrijven moeten gewoon omzet draaien en hebben personeel te betalen. Het feit dat ze maar liefst €6,35  betalen voor een klik vertelt eigenlijk wel genoeg.

Wat je eigenlijk altijd ziet is dat het inderdaad mogelijk is om te starten met een gratis website, maar dat je al heel snel toch moet betalen. Bijvoorbeeld alleen maar om je eigen domeinnaam te koppelen.

Bij een Websitebouwer als Wix betaal je bijvoorbeeld alleen al voor het koppelen van je eigen domeinnaam €5,50 per maand. Wix mag dan nog steeds advertenties op jouw site tonen en de opslagruimte is slechts 500 mb.

Gratis webhosting

Dan heb je ook nog zoiets als een gratis webhosting. Als je een website gaat maken, doe dat dan alsjeblieft niet op een gratis webhosting. Dit soort bedrijven hebben twee soorten verdienmodellen:

Upsell

Dit is vergelijkbaar als wat Wix doet. Zo kun je bijvoorbeeld gratis een webhosting afnemen, maar betaal je wel €30,- om SSL te kunnen gebruiken.

Advertenties

Andere gratis webhostingproviders verdienen geld door advertenties op je website te plaatsen. Nu hoef je dat natuurlijk geen probleem te vinden, het probleem is dat dit soort providers zoveel websites op één server zetten dat je website ontzettend traag gaat worden en daarom nooit hoog gaat scoren in de zoekmachines. Daarnaast zijn dit niet de meest veilige hostingproviders.

Conclusie

Er is niets mis met bedrijven die op dit soort manieren adverteren met gratis websites. Zij moeten ook gewoon hun geld verdienen en ze leveren wat ze beloven. Het is wel goed om erbij stil te staan dat een website simpelweg niet gratis kan zijn. Je website moet ergens op een server worden gezet en die server moet worden onderhouden. Dat kost nu eenmaal geld.