VPRA
Image default
Gezondheid

De verschillen tussen een satijnen kussensloop of zijden kussensloop

Vele beroemdheden slapen op een satijnen kussensloop of zijden kussensloop voor de vele voordelen voor huid en haar. Zo voorkomen satijnen of zijden kussenslopen gespleten haarpunten, klitten en slaapvouwen. Bovendien zou het ook een anti-aging effect op de huid hebben. Echter is het voor veel mensen niet duidelijk wat nu precies het verschil is tussen satijn en zijde en wat nu precies de beste keuze is voor uw slaapkamer. In dit artikel leest u meer over de eigenschappen en voordelen van beide stoffen.

Wat is het verschil tussen satijn en zijde?

Met het woord satijn wordt de satijnbinding aangeduid, oftewel de manier van weven van een stof. Satijn zelf is dus helemaal geen stof. Zijde is daarentegen wel een stof en kan geweven zijn met een satijnbinding of een normale binding. Wanneer zijde geweven is met een satijnbinding wordt deze stof ‘zijde satijn’ genoemd. Echter kunnen ook polyester en katoen geweven worden met de satijnbinding, dit wordt vervolgens polyester satijn of katoen satijn genoemd.

Wanneer polyester met een satijnbinding wordt geweven ontstaat een hele zachte en gladde stof. Polyester zonder satijnbinding is daarentegen heel ruw. Bij katoen gebeurd hetzelfde maar een stuk minder intens. Katoensatijn is dus een stuk zachter dan normaal geweven satijn, maar lang niet zo zacht als polyestersatijn. Bij zijde maakt het niet zo veel uit of het met een satijnbinding wordt geweven ja of nee, beide varianten zijn redelijk zacht.

Welke stof is het beste voor huid en haar?

In principe zijn alle stoffen geweven met een satijnbinding goed voor huid en haar. Hoe gladder de stof, hoe meer u zult merken van de schoonheidsvoordelen. Een ruwe stof veroorzaakt namelijk wrijving tijdens het slapen doordat het haar lang de ruwe stof schuurt. Bij een gladde satijn stof hoeft u hier dus niet bang voor te zijn. Echter heeft katoen een absorberende eigenschap, dus ondanks dat katoensatijn een stuk gladder is dan normaal katoen, de katoendraden zijn nog steeds in staat vocht te onttrekken aan huid en haar. Hierdoor blijft het haar minder goed gehydrateerd en kunnen nachtcrèmes minder goed intrekken.

 Polyester satijn en zijde satijn verschillen niet veel qua zachtheid. Het grootste verschil zit het hem in de verzorging en het behandelen van de stof. Daar waar polyester satijn gemakkelijk op 60 graden in het wasmachine gegooid kan worden dient zijde satijn apart behandeld te worden. Er wordt dan ook aangeraden om een zijde satijnen kussensloop apart te wassen met een daarvoor geschikt wasmiddel. Ook kan zijde satijn niet heter gewassen worden dan 30 graden. Veel huidspecialisten raden het gebruik van een kussensloop aan die minimaal op 60 graden gewassen kan worden.

Ten slotte, zijde satijn is een stof die wordt geproduceerd door de zijderups. Vaak worden miljarden rupsen gevangen gehouden voor de productie van zijde. Een groot deel van deze rupsen worden levend gekookt, omdat dat tot 20% meer zijden kan opleveren. De productie van zijde is dan ook een zeer dieronvriendelijk proces. Polyester satijn wordt daarentegen geproduceerd zonder gebruik te maken van dieren of planten waardoor deze stof geheel diervriendelijk en vegan is. 

satijnen kussenslopen

https://www.satinsleepers.nl/