VPRA
Image default
Gezondheid

4 sleutels om je emotioneel bewustzijn te ontwikkelen

Emotioneel bewustzijn is een veelgebruikt begrip in de psychologie en heeft te maken met hoe wij de wereld interpreteren en omgaan met onze eigen gevoelens en sociale vaardigheden: motivatie, empathie, enthousiasme, doorzettingsvermogen, zelfbewustzijn en impulscontrole.

Emotioneel bewust zijn houdt in dat men zich bewust is van zichzelf, wat inhoudt dat men zijn stemmingen en de gedachten die men over die stemmingen heeft, herkent. Kortom, het is, net als eigenwaarde, een wedstrijd die ons zal helpen gezond te leven, onze talenten en zwakheden te begrijpen en een volledig geestelijk welzijn te bereiken.

1. Ken jouw emoties

Het is belangrijk dat wij ons bewust zijn van onze gemoedstoestand en onze reacties op alledaagse situaties, en dat wij proberen verbanden te leggen met de stimuli die deze veroorzaken. Wij moeten een neutrale houding aannemen, zonder te oordelen of af te wijzen wat wij voelen, door negatieve gedachten uit onze waarneming te elimineren.

2. Beheers jouw emoties

Wij moeten proberen onze impulsen te beheersen en negatieve gedachten te remmen, vrij van angst, droefheid of overdreven prikkelbaarheid. Het gaat er niet om gevoelens te onderdrukken, maar om evenwicht te bereiken, want elk gevoel (angst, woede, verdriet, vreugde, euforie…) heeft zijn functie en nut.

3. Motivatie

Optimisme is een van de belangrijkste voorwaarden om onze doelstellingen te bereiken. Dit vermogen komt tot uiting in moeilijkheden, vermoeidheid, frustratie, mislukking, wanneer negatieve dingen in overvloed aanwezig zijn, het is wanneer het handhaven van een positieve instelling succes of het opgeven van het doel kan betekenen.

De ontwikkeling van optimisme en gevoel van eigenwaarde houdt verband met opleiding en onderwijs richtsnoeren, zodat het belangrijk is mechanismen in te stellen die de verwachting van het individu op succes versterken.

4. Weten hoe je de emoties van anderen herkent

Dit is het vermogen van het individu om de emotionele toestand van anderen waar te nemen, met andere woorden, empathie. Het is belangrijk dat wij ons bewust zijn van onze eigen emotionele toestand en dat wij in staat zijn de non-verbale elementen die verband houden met de emoties van anderen waar te nemen, zodat wij kunnen detecteren wat zij nodig hebben of willen.

Empathie is een fundamentele sociale vaardigheid. Het betekent je verplaatsen in de ander, je afstemmen op zijn gevoelens en behoeften.

Wil je jouw bewustzijn verder ontwikkelen? Kijk op de website van ZoMa Opleidingen voor diverse cursussen en opleidingen.