VPRA
Image default
Gezondheid

4 preventie-materialen die veel worden gebruikt in medische instellingen

In de medische wereld is bescherming voor de zorgverlener en de patiënt erg belangrijk. Het is belangrijk dat er goed wordt gelet op hygiëne en dat er geen vuil of bacteriën bij of in de patiënt terechtkomen. Dit kan de patiënt namelijk nog zieker maken of in sommige gevallen zelfs fataal zijn. Daarom is het erg belangrijk om preventie materialen te dragen die dit voorkomen. In de blog ga ik 4 producten aankaarten die helpen bij de preventie van infectie in de medische wereld. 

Medische handschoenen 

Medische handschoenen zijn belangrijk in elke tak van de zorg. Deze handschoenen voorkomen dat met de blote huid personen of objecten worden aangeraakt die misschien gecontamineerd zijn. Ook andersom is het belangrijk dat patiënten niet in aanraking komen met de zorgverleners omdat deze misschien bacteriën of virussen op hun handen kunnen hebben zitten. In de zorg wordt er het meest gebruikt van nitril handschoenen. Deze zijn sterker dan bijvoorbeeld latex handschoenen en kan ook gebruikt worden voor en door mensen met een latex allergie. Naast deze handschoenen heb je ook nog vinyl handschoenen, deze handschoenen zijn wel in vergelijking tot latex en nitril handschoenen minder sterk. 

Medische mondkapjes

Ook wordt er in medische instellingen veel gebruik gemaakt van mondkapjes. Deze worden ingezet om infectie te voorkomen via deeltjes in de lucht. Meestal wordt er in de zorg gekozen om een FFP1 of FFP2 mondkapjes te dragen. Dit zijn dan ook medische mondkapjes. Je hebt ook nog FFP3 maar dat wordt meer gebruikt wanneer men te werk gaat met schadelijke stoffen. Dit mondkapje beschermt namelijk ook tegen schadelijke en kankerverwekkende, op water en olie gebaseerde aerosolen en door de lucht verspreide biologische agentia.

Isolatiejassen 

Vaak worden er tijdens operaties gebruikt gemaakt van zogeheten isolatiejassen. Deze jassen zijn ontworpen om over de kleding heen te passen. Het doel van deze jas is om overdracht van micro-organismen te voorkomen en om de kleding te beschermen. Deze jas wordt ook vaak gedragen door verpleegkundigen, artsen of bezoekers van de IC. Je hebt in deze categorie ook wegwerpjassen en herbruikbare jassen die je in een speciaal zak kan wassen. Dit is beter voor het milieu. 

Desinfectiemiddel

Desinfecteren is het grondig schoonmaken van de grond, gereedschap of het lichaam om bacteriën en schimmels te doden. De bestandsdelen die kritiek zijn in desinfectiemiddel zijn vaak alcohol, chloor, triclosan en chloorhexidine. Deze middelen worden met water vermengd en hieruit ontstaat dan desinfectiemiddel. Het is belangrijk dat het desinfectiemiddel goed de bacteriën dood zodat deze niet kunnen worden overgedragen. Desinfectiemiddel wordt vaak in de zorg gebruikt om de handen te reinigen maar ook om apparatuur en de ruimte mee schoon te maken. Ook wordt er soms desinfectiemiddel gebruikt bij iemand die een wond heeft om te zorgen dat deze niet kan ontsteken, hiervoor bestaat dan ook een special soort desinfectiemiddel genaamd huiddesinfectiemiddel. 

 

Zoals uit deze blog blijkt zijn er dus veel verschillende producten die worden gebruikt in de zorg om zo hygiënisch mogelijk te werk te kunnen gaan. Vaak worden deze producten ook in combinatie met elkaar gebruikt om zoveel mogelijk bescherming aan zorgverlener en patiënt te beschermen.