VPRA
Image default
Zakelijk

Werken als elektricien

Het klinkt zo alles omvattend, elektricien. Zo’n naam die precies verteld wat de inhoud ervan is. Maar wat doet een elektricien nu eigenlijk? Welke vooropleiding is gewenst en in welke salarisschaal zit een elektricien? 

 

OPLEIDING

Elektricien is een beroep waarin nauwkeurigheid en veiligheid hoog in het vaandel staat. Een elektricien dient daarbij ook heel verantwoordelijk te zijn. Het beroep kan niet worden uitgeoefend zonder een opleiding te hebben genoten. Het is een uitdagend beroep maar ook heel afwisselend.

Welke vooropleiding is er nodig om verder te gaan met de vervolgopleiding? Een VMBO diploma (alle richtingen) of een diploma van een entreeopleiding, een overgangsbewijs van 3 naar 4 Havo is ook voldoende. Een vervolg opleiding richting elektrotechniek is vervolgens heel belangrijk. Er kan gestart worden op MBO-Niveau 2 om daarna door te groeien. Uiteindelijk is er een diploma nodig op MBO-Niveau 3. In geval van verder ontwikkeling kan er nog een opleiding gevolgd worden op MBO-Niveau 4 om vervolgens door te stromen naar eventueel HBO. Belangrijk bij het maken van een keuze is duidelijkheid over de richting die gevolgd gaat worden. Zo kan er gekozen worden voor de opleiding die zich voornamelijk richt op woningen en utiliteit, maar ook een opleiding gericht op industrie. 

 

INHOUD 

Een elektricien lunteren is verantwoordelijk voor alle werkzaamheden die betrekking hebben op het aanleggen en repareren van elektra welke nodig is voor een goede elektriciteitsvoorziening.

Een elektricien wordt ook wel eens elektrotechnicus of elektromonteur genoemd. Bij een elektrotechnicus en elektromonteur ligt de focus meer bij machines, installaties en systemen. Wanneer de mate van complexiteit van het werk toeneemt wordt vaak de term elektrotechnicus toegepast. Veiligheid binnen dit vakgebied is zo ontzettend belangrijk. Een elektricien is eigenlijk verantwoordelijk voor de gehele veilige stroomvoorziening. Een fout in aanleg kan desastreuze gevolgen hebben.

 

SALARIS

Niet geheel onbelangrijk, het salaris. Wat verdient een elektricien? 

Het salaris van een elektricien ligt gemiddeld tussen de 2300,- en 3800,- bruto per maand. De hoogte van het salaris is uiteraard afhankelijk van de werkervaring, de diploma’s en de specialisatie. Wat ook meespeelt en dat is misschien een beetje opvallend, de regio waarin de elektricien werkzaam is.

 

https://timmer-installaties.nl/elektricien-lunteren/