14.8 C
Nederland
september 21, 2023
VPRA
Image default
Wonen

Waar moet je op letten bij de verbouwing van je huis?

Als je een huis gaat bouwen of verbouwen komt er veel op je af. Staat het ontwerp al vast of werk je met een architect? Met welke wetten en regels krijg ik te maken? De uitdaging om binnen je planning en vooral binnen je budget te blijven. En misschien wel een van de belangrijkste onderdelen vandaag de dag. Hoe maak ik mijn huis duurzaam? Wil ik bijvoorbeeld mijn eigen laadpaal in de tuin en laat ik mijn huis verwarmen door een infraroodpaneel? Allemaal belangrijke aspecten om bij stil te staan bij de verbouwing van huis.

Duurzaamheid is een must

Duurzaam bouwen kent vele aspecten. Het gaat niet alleen maar om het gebruik van groene stroom en isolatie, maar ook om de duurzaamheid van de materialen waar je mee werkt en het maken van slimme keuzes. Een paar tips. 

  • Laat de zon in de winter naar binnen en houd hem buiten in de zomer. Gratis warmte in de winter krijg je door grote ramen te plaatsen op het zuiden. Zorg wel voor een goede zonwering om deze warmte in de zomer juist te weren.

  • Isoleer je huis goed. Door de juiste isolatie kun je ontzettend veel kosten besparen. De duurzaam opgewekte warmte blijft in je huis. Overleg met je aannemer wat de juiste keuzes zijn als het gaat om het isoleren van bijvoorbeeld je vloer of het dak.

  • Centrale verwarming overal? Je kunt er ook voor kiezen om sommige ruimtes te verwarmen met infrarood panelen. Hierdoor creëer je warmte doordat elektromagnetische straling een object raakt. Dit is bijvoorbeeld een muur, vloer of meubelstuk. Infraroodwarmte voel je meteen en is met een thermostaat te regelen. Perfect voor ruimtes waar je niet vaak bent.

Houd planning en budget in de gaten!

Een goede planning valt of staat bij het maken van een stappenplan. Zo weet je vooraf precies wat de volgorde van de verbouwing wordt en kun je anticiperen op stappen die komen. Zorg ervoor dat je het stappenplan ook afstemt met je aannemer. Spreek daarnaast met hem af wat te doen met onvoorziene kosten, zo weet je of je binnen budget blijft. 

Een verbouwing begint in principe met sloop- breek- en hakwerk. Dan volgt het aanleggen van elektra, water, gas en riolering. Daarna volgt het bouwen van wanden, plafonds en het plaatsen van vloeren. Vervolgens worden de keuken, bad of douche geplaatst. Op het eind wordt het stucen en het verven van wanden en plafonds gepland. Tot slot volgt het plaatsen van kranen, deuren, ramen, etc.