VPRA
Image default
Wonen

Voor- en nadelen van vloerverwarming

Het klinkt voor iedereen even heerlijk om vloerverwarming in het huis te hebben. Toch blijkt het niet altijd een even goed idee te zijn. Je moet daarom van te voren alle scenario’s lang lopen om zeker te weten of je het wel wilt. Een aantal voor- en nadelen kunnen daar wellicht bij helpen.

Voordeel 

Vloerverwarming is echt ontzettend goed voor geldbesparing en het milieu. Een vloerverwarmingssysteem is namelijk bijzonder efficiënt en energiezuinig. Het kan je stookkosten tot wel 20% verminderen. De vloer kan makkelijker verwarmd worden en je hebt er dus een lager temeratuur voor nodig. Alles wordt ook nog eens even verdeeld, waardoor het energieverbruik een stuk minder wordt. Het is dus een hele simpele manier om je kosten te kunnen besparen en en nog eens een stukje beter voor de aarde te zorgen. Dan lijkt het dus wel de perfecte oplossing. 

Nadeel 

Je bespaart weliswaar een hoop geld, maar dat betekent niet dat je er niet alsnog iets voor opzij moet leggen. De aanschafkosten zijn namelijk niet zo laag. De installatie van vloerverwarming kan een stuk duurder worden dan de normale verwarming met radiatoren die je wellicht al kent. Want je hebt meer materiaal nodig en ook de plaatsing neemt een hoop tijd in beslag. Doordat het energiezuinig is, verdien je het geld er na een aantal jaar wel mee terug. Toch moet je wel kijken of je de inverstering wilt en vooral kunt maken. Vaak beginnen mensen met de gehele planning om er vervolgens achter te komen dat het helemaal niet in hun budget zit. Loop alles dus goed langs en laat je informeren. 

 

Voordeel 

Nog een groot voordeel is eigenlijk de kindvriendelijkheid. Misschien sta je er niet zo snel bij stil als je geen kinderen hebt, maar het kan alsnog voorkomen dat je wel kinderen van een ander over de vloer krijgt en dat moet dan zonder problemen kunnen gaan. Een kind kan zich snel branden en ook op andere manieren bezeren aan bijvoorbeeld een radiator en met vloerverwarming heb je dit niet. Het is wel een grote stap, maar zeker als je dus zelf kinderen hebt, kan het iets goed zijn om over na te denken. Over het algemeen hebben de meeste er ook achteraf geen spijt van en zijn juist blij met de keuze om deze reden. Het scheelt een stuk minder stress en zo kan je kind zich heerlijk vermaken in huis. 

 

Nadeel 

Vloerverwarming betekent wel dat je ook moet gaan nadenken over een specifieke soort vloer. Vloerverwarming is namelijk niet geschikt voor iedere type vloer of afwerking. Zo wordt vloerverwarming vooral afgeraden bij gelakte vloeren en aan het gebruik van laminaat en hout worden enkele voorwaarden gesteld. Je moet dus met een stuk meer zaken rekening houden en als je niet aan de voorwaarde kunt voldoen, houdt het vaak snel al op. Dan steek je er dus heel veel moeite in om er vervolgens niet uit te halen en dat is zonde. Een andere optie is wellicht dan wel de betere voor jou. Neem voor meer informatie contact op met PVC vloer in Rotterdam.

 

 

Het kan ook zijn dat je nu nog geen vloerverwarming wilt, maar over een paar jaar wel óf andersom. Gelukkig is dat geen enkel probleem en weet je nu al een beetje welke afwegingen je zou moeten maken. Het helpt je dus hoe dan ook bij het maken van een keuze.