14.5 C
Nederland
september 21, 2023
VPRA
Image default
Wonen

Schimmels weghalen en voorkomen in huis

Heb je last van schimmel in huis? Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk van af! Schimmel in huis komt regelmatig voor en is over het algemeen goed te bestrijden. Maar hoe kom ik van die schimmel af en hoe kan ik ervoor zorgen dat ze nooit meer terugkomen? Dat leg ik je allemaal uit in deze blog. Lees snel verder!

Waar kunnen schimmels ontstaan?

Schimmels zijn micro-organismen die groeien in een vochtig milieu. Ze planten zich voort door middel van minuscule schimmelsporen die vaak voor het blote oog niet zichtbaar zijn. Pas als er voldoende vocht aanwezig is, kunnen deze schimmelsporen tot ontwikkeling komen. Voornamelijk broeierige, vochtige omgevingen zijn een schimmelparadijs. Dit is dan ook de reden dat schimmels in de badkamer vaak voor komen. Maar niet alleen in de badkamer, ook in de kelder, slaapkamer en keuken kunnen schimmels voorkomen. Zolang er voldoende vocht is een geen ventilatie kunnen deze micro-organismen overal groeien en overleven.

Schimmel verwijderen

Wanneer er schimmel in huis aanwezig is, is het van belang om zo snel mogelijk in actie te komen. Je kan ervoor kiezen om zelf de schimmel te bestrijden door middel van verdund bleekwater, baking soda of azijn. Gebruik altijd een mondmasker en handschoenen om te voorkomen dat je schimmelsporen inademt of aanraakt. Zie je schimmel op meerdere plekken in huis of komt het steeds weer terug? Dan is het zeer verstandig om een schimmelkundige in te schakelen zoals Lavos reiniging. Ze bestrijden niet alleen de schimmel maar ze kijken ook naar de oorzaak van het probleem.

Schimmel en gezondheid

Naast dat schimmel in huis er vies uit ziet, zijn schimmels funest voor je woning. Schimmels tasten de materialen aan waarop ze groeien en veroorzaken donkere vieze plekken op het behang of pleisterwerk. Daarnaast kunnen ook muren, hout en metselwerk aanzienlijk lijden onder aanwezigheid van schimmels. Op de lange termijn zal het oppervlakte kunnen loslaten of afbrokkelen. Reeds aangetaste materialen zouden in principe vervangen moeten worden wanneer er schimmel aanwezig is geweest. Bovendien zijn schimmels niet geheel ongevaarlijk om te verwijderen. Ze kunnen namelijk ook gezondheidsproblemen veroorzaken wanneer je er te lang aan blootgesteld wordt. Bij het langdurig inademen van schimmelsporen kan dit leiden tot benauwdheid en luchtwegirritaties.

Oorzaken schimmel

Zoals eerder benoemd groeien schimmels in een vochtig milieu. Wanneer er in een vochtige omgeving geen voldoende ventilatie is en het vocht in de lucht niet voldoende wordt afgevoerd, kan het zich gaan hechten aan diverse oppervlakten. Dit wordt ook wel condensatie genoemd. Warme lucht stijgt sneller dan koude lucht waardoor de waterdamp stijgt en zich gaat vasthechten aan koude oppervlakten. Dit is de ideale broedplaats voor schimmels en schimmels.

Schimmel voorkomen

Om schimmel in huis te voorkomen zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen. Houd ruimtes droog en schoon. Ruimtes die goed geventileerd en verwarm worden, hebben minder kans op schimmels. Daarnaast is het verstandig om ’s nachts ook even een raampje open te zetten in de badkamer of slaapkamer zodat de lucht in de ruimte goed geventileerd wordt. Daarnaast zou je kunnen investeren in een goed ventilatiesysteem. Ventilatiesystemen houden namelijk de luchtvochtigheid op het juiste niveau waardoor schimmels geen schei van kans hebben om zich te ontwikkelen.