VPRA
Image default
Wonen

Hoe herken je een 3 fase groepenkast?

Hoe herken je de 3-fase groepenkast?

Er zijn drie verschillende mogelijkheden om een 3-fase groepenkast te herkennen. Komen er vier draden uit je meterkast dan heb je 3-fase. Lees je op de kWh meter 3×220/230V ook dan heb je een 3-fase aansluiting. Ditzelfde geldt als er op je kWh meter 380/400V te lezen is. Ook hier geldt dat je een foto van je meterkast kunt sturen naar Elektricien Alkmaar om te laten bepalen of je een 1-fase of 3-fase groepenkast in je huis hebt. Heb je helemaal geen kWh meter dan kun je altijd contact opnemen met je netbeheerder.

Waar vind je de 3-fase groepenkast terug?

Kijk je naar de 3-fase groepenkast dan vind je deze vaak terug in fabrieken en kantoren. Het beste is voor een 3-fase aansluiting te kiezen als jouw apparaten tegelijkertijd meer dan 8000 Watt verbruiken. Dat komt voornamelijk voor bij fabrieken en kantoren. Het is ook mogelijk dat je in je eigen huis een 3-fase groepenkast nodig hebt. Maak je namelijk veel gebruik van elektrische apparaten zoals een laadpaal, oven, bubbelbad en elektrische kookplaten dan heb je sowieso een 3-fase groepenkast nodig. Een andere benaming voor 3-fase groepenkast is de aansluiting voor krachtstroom. De krachtgroepen mogen alleen en uitsluitend toegepast worden in 3-fase aansluitingen.

Wat houdt een ⅓ fase groepenkast in?

Het is ook goed mogelijk dat je in je huis een ⅓ groepenkast hebt staan. Dit is een groepenkast dat wordt toegepast als er in de bestaande woning al een 1-fase aansluiting is, maar in de toekomst een 3-fase aansluiting wordt verwacht door je netbeheerder. Deze ⅓ aansluiting is al voorzien van een 4-polige hoofdschakelaar. Daardoor hoeven er in de toekomst bij de wijziging geen extra componenten te worden aangeschaft en kun je de groepenkast dus helemaal als toekomstklaar zien.https://elektricien-alkmaar072.nl/