14.5 C
Nederland
september 21, 2023
VPRA
Image default
Wonen

Door hoge vraag energie stijgt ook de prijs van haardhout

Doordat veel huishoudens zijn geschrokken van de torenhoge gasprijzen van dit jaar, grijpen meer en meer mensen terug naar de houtkachel. Alleen wordt het er toch niet veel goedkoper op daardoor. Doordat er een enorme vraag is naar stookhout, is er een grote schaarste ontstaan en kunnen ook houtleveranciers op hogere prijzen rekenen. Ook met het oog op duurzaamheid is een houtkachel dus niet ideaal. Er moeten meer bomen gekapt worden, waardoor er minder CO2 opgeslagen kan worden en er meer vrijkomt. Daarnaast kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen bij het onjuist stoken van haardhout. Maar welk soort hout is nu het beste voor je kachel? Wil je haardhout kopen, dan is het dus goed om na te denken over het soort kachel dat je hebt en de effecten van het hout wanneer je dit aansteekt. Lees er hier meer over.

Soorten haardhout

Er zijn veel verschillende boomsoorten, dus ook veel soorten haardhout, maar welke is nu geschikt voor het stoken en welke niet? Er zijn twee categorieën, hardhout en zachthout. De eerste staat ook wel bekend als loofhout en de tweede als naaldhout. Het verschil tussen deze twee begint al bij de voortplanting. De zaadjes van hardhout worden beschermd door een vrucht, zoals bij een appelboom. Deze bomen noem je dan ook wel bedektzadige bomen. Zachthout zaadjes zijn niet beschermd en noem je dan ook naaktzadige bomen. Denk hierbij aan een dennenboom bijvoorbeeld. Zachthout groeit tevens harder dan hardhout, waardoor het minder dicht is en zorgt voor een sneller verbrandingsproces.

Welk soort hout voor je kachel?

De meest voorkomende houtsoorten om te stoken worden hier afzonderlijk besproken. Laten we beginnen met eikenhout, een uitstekende rendement stoker voor een gesloten haard. Dit komt voornamelijk doordat de vlammen wat kunnen spetteren en het dynamisch vlammenspel heeft. Wil je liever berkenhout voor de haard, hou er dan rekening mee dat het een stuk korter brandt. Het hout ontvlamt heel snel en geeft veel warmte in korte tijd, maar is dan ook zo opgebrand. Essenhout is perfect voor je open haard of pizza houtoven. Het is een vrijwel geurloos hout dat niet spat met een hoog rendement. Elzenhout is een fijne middenweg tussen hard- en zachthout. Het is namelijk vrij hard voor een zachthout, maar ontvlamt erg snel en het geeft een fantastisch vlammenspel. Ben je op zoek naar haardhout? Kijk niet alleen naar de prijs, maar let erop dat het hout geschikt is voor de kachel van jouw keuze.