VPRA
Image default
Gezondheid

Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Tijdens het dagelijks leven is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten spelen een rol in de aanmaak en het onderhoud van elke cel in het lichaam. Hoe voedt dan ook de cellen en geeft het lichaam energie. 

Eiwitten bestaan uit aminozuren, die algemeen bekend staan als bouwstenen, omdat ze in lange ketens aan elkaar vastzitten. Eiwitten worden ook beschouwd als macronutrient. Dit betekend dat er relatief grote hoeveelheden nodig zijn om gezond te blijven. 

Voordelen

Het eten van proteïnerijk voedsel heeft dan ook veel voordelen voor de conditie. 

Wanneer je bijvoorbeeld hebt gesport dan is het erg goed om daarna wat proteïne te eten of te drinken. Door proteïne te eten of te drinken zal er een sneller herstel zijn van de spieren en heb je een kleinere kans op blessures. Proteïne kan je ook voor een workout innemen. Sommige drinken dan ook een proteïne shake tijdens het sporten. Het ligt er maar net aan wat voor jou werkt. Proteïne zorgt dan ook voor het verminderen van spierverlies. Het helpt bij de opbouw van magere spieren en helpen ook bij het behouden van een gezond gewicht. 

Daarnaast helpt het om honger tegen te gaan, omdat proteïne sneller vult. Je zult minder de drang voelen om te weten, wat er vervolgens voor zorgt dat het helpt bij het laag houden van het gewicht, terwijl het de cellen voedt met de juiste voedingsstoffen die de cellen nodig hebben. Een cateraar kan je helpen met het samanstellen van gerechten voor grote groepen die voldoen aan jouw dieetwensen. Ontdek Catering in Nieuwegein.

Waarom heeft het lichaam proteïne nodig?

Eiwitten is een belangrijke bouwsteen van botten, spieren, kraakbeen en de huid. De huid en nagels bestaan ook grotendeels uit eiwitten. Je lichaam gebruikt proteïne ook om weefsel op te bouwen en te repareren. 

Rode bloedcellen bevatten een eiwitverbinding die zuurstof door het hele lichaam voert. Dit helpt het lichaam te voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft. Daarnaast is het zo dat ongeveer de helft van de voedingseiwitten, die je elke dag consumeert, naar het maken van enzymen gaat. Die helpen weer bij het verteren van voedsel en het maken van nieuwe cellen. Eiwitten spelen ook een belangrijke rol in de hormoonregulatie, vooral tijdens de transformatie en ontwikkeling van cellen tijdens de puberteit.