VPRA
Image default
Gezondheid

Elektrische Dekens Koopgids 2022

7 beste elektrische dekens om je de hele nacht warm te houden

Een elektrisch verwarmde deken van goede kwaliteit kan uw favoriete knuffel worden, de hele winter lang. Perfect voor filmmarathons op de bank of over uw bed op een kille nacht, om u warm te houden, ongeacht het vriesweer buiten. Slaapwijsheid vond de beste elektrische deken om u knus en behaaglijk te houden deze winter – plus, al onze keuzes zijn machine wasbaar!

Elektrische dekens verwarmen uw bed, maar het zijn ook ultra zachte dekens waar u zich heerlijk in kunt wikkelen. Of je nu een lits-jumeaux, queen, king, of een ander bed hebt, deze dekens zijn verkrijgbaar in zowel kleine als grote maten. 

Hoe werken elektrische dekens?

Elektrische dekens worden aangesloten op een stopcontact en gebruiken elektriciteit om de deken te verwarmen. Ze zijn voorzien van geïsoleerde draden die veilig op hun plaats worden gehouden tussen de stoffen lagen van de deken. De draden lopen overal doorheen om de hele deken te verwarmen – en dat gaat nog snel ook!

elektrische deken

Zijn elektrische dekens veilig?

In het algemeen, ja. Velen vragen zich af of u een elektrische deken de hele nacht aan kunt laten, maar wij raden aan de stekker uit het stopcontact te halen als u de deken niet gebruikt. De meeste elektrische dekens op de markt hebben een automatische uitschakeling, wat betekent dat ze automatisch na twee tot 10 uur uitschakelen.

Controleer vóór de aankoop of de deken een veiligheidscertificaat van een derde partij heeft, zoals UL. Zorg er altijd voor dat u alle onderhouds- en gebruiksinstructies opvolgt om ieders veiligheid te garanderen. Raadpleeg de handleiding van uw elektrische deken om te zien hoeveel volt hij van de stroomvoorziening aankan. Gebruik vervolgens een stroomadapter voor stopcontacten met een hoger voltage om oververhitting en beschadiging van de deken te voorkomen.

Verhogen elektrische dekens uw verwarmingsrekening?

Elektrische dekens zijn eigenlijk goedkoper in het gebruik dan het aanzwengelen van de verwarming in uw huis. Als uw deken 200 watt gebruikt (het wattverbruik staat in de handleiding), komt 10 uur aanstaan overeen met twee kilowattuur, wat ongeveer 20 cent kost, afhankelijk van waar u woont. Als u met een elektrische deken de verwarming ’s nachts lager kunt zetten, dan kunnen de extra kosten eigenlijk een geldbesparende investering zijn.

Hoe onderhoud ik een elektrische deken?

Eerst en vooral moet u alle verzorgings- en gebruiksinstructies volgen die in de handleiding van uw elektrische deken staan, zodat iedereen veilig blijft. Zorg ervoor dat uw elektrische deken gelijkmatig is uitgespreid en niet in een bal is opgeborgen, omdat dit hete plekken kan veroorzaken of de draden kan beschadigen. Als u de deken niet gebruikt, haal hem dan uit het stopcontact en vouw hem netjes op om hem in onberispelijke staat te houden. Als u bruine vlekken op uw deken ziet, stop dan onmiddellijk met het gebruik ervan en koop een nieuwe: de bruine vlekken betekenen waarschijnlijk dat de deken oververhit is geraakt, waardoor verbrande plekken zijn ontstaan.

beste beste elektrische deken

Beste elektrische dekens van 2022

Het beste elektrische deken is van Nuvoo. Hij is super zacht en comfortabel. Wanneer je de deken 30 min aan hebt kun je hem uitzetten en de warmte blijft gewoon onder de stof hangen. Zo kun je lang genieten van de warmte. Het elektrische deken is uitgerust met drie verschillende warmtestanden. Deze zijn eenvoudig in te stellen middels het bedieningspaneel.

Meest luxe elektrische deken

Deze luxe elektrische deken van Inventum heeft een extra warme voetenzone. Ook is de deken helemaal afgestemd op nachtelijk gebruik met 6 warmtestanden en 2 schakelaars met prettig sluimerlicht. De transformator en de schakelaars zijn afneembaar, zodat je de Inventum HNL4212Z elektrische onderdeken kunt wassen in de wasmachine.

Meest duurzame elektrische deken

Ook dit elektrische deken is éénpersoons: 150 bij 80 centimeter. Hij heeft een vermogen van 60 watt en drie verschillende warmtestanden. Bovendien is de deken wasbaar in de machine, op maximaal 30 graden Celsius. Inventum is een merk dat producten maakt voor heel je huishouden, van de beste materialen. De producten van Inventum zijn ook nog eens duurzaam.

Hoe we de dekens hebben getest

Voor deze samenvatting hebben onze redacteuren de beste elektrische dekens op de markt onderzocht. We hebben er 13 uitgekozen die onze tester thuis heeft uitgeprobeerd om te zien hoe ze presteren in een levensechte omgeving. Ze beoordeelde eerst het materiaal, de naden, het voorwassen, de bediening, de afmetingen, de kenmerken, de veiligheidscertificeringen, de onderhoudsvereisten, de zachtheid en het algemene gevoel van elke optie. Vervolgens kregen de dekens een score van 1 tot 5 (5 is de beste, 1 de slechtste) in verschillende categorieën, waaronder kwaliteit, ontwerp, warmteniveaus, stof, duurzaamheid, doeltreffendheid en algemene waarde. De laatste aanbevelingen op deze lijst kregen hoge scores in de meeste categorieën en waren uiteindelijk hun prijskaartje waard.

Wat moet je zoeken in een elektrische deken

Materiaal

Als uw verwarmde deken warm maar kriebelig is, zult u hem misschien niet zo graag gebruiken. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel verwarmde dekens op de markt die gemaakt zijn van zachte microvezelstoffen die behaaglijk aanvoelen of van sherpa-stijl dekens die donzig en warm zijn. Naast het comfort is het grote voordeel van deze polyester microvezeldekens dat de meeste in de machine gewassen kunnen worden voor een gemakkelijk onderhoud.

Maat

Bedenk of u een elektrische deken wilt voor in bed of om gewoon lekker in te luieren. Een elektrische deken ter grootte van een dekbed is weliswaar praktisch om in te slapen, maar kan uw sofa of zithoek overweldigen en is bovendien minder energie-efficiënt. Er zijn veel verwarmde dekens verkrijgbaar met de afmetingen van uw gemiddelde plaid. Aan de andere kant, als u een elektrische deken wilt om uw hele bed te verwarmen, zijn er alle maten van lits-jumeaux tot kingsize op de markt.

Automatische uitschakeling

De meeste verwarmde dekens die u vandaag kunt kopen, hebben een automatische uitschakeling. Dit betekent dat als u vergeet het apparaat uit te schakelen, het na een bepaalde periode automatisch wordt uitgeschakeld. Sommige elektrische dekens worden na twee of drie uur uitgeschakeld, maar bij dekens die bedoeld zijn om te slapen ligt dit meestal dichter bij 10 uur.

Veelgestelde vragen

Kun je een elektrische deken wassen?

De meeste elektrische dekens die tegenwoordig op de markt zijn, kunnen in de wasmachine. Zorg er wel voor dat u het netsnoer loskoppelt voordat u de deken in de was gooit. Sommige dekens kunnen in de droger gedroogd worden, maar andere zijn ontworpen om aan de lucht gedroogd te worden. Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing voordat u een elektrische deken wast en volg altijd de onderhoudsaanbevelingen van de fabrikant.

Zijn elektrische dekens veilig?

Elektrische dekens zijn veilig om thuis te gebruiken, maar een elektrische deken is een elektrisch apparaat. Lees altijd de handleiding voordat u er een gebruikt, omdat daarin wordt uitgelegd hoe u schade kunt identificeren en potentiële gevaren kunt voorkomen.

Hoeveel energie verbruikt een elektrische deken?

Over het algemeen verbruiken elektrische dekens niet veel energie. Ze verbruiken gemiddeld ongeveer 100 watt, wat u ongeveer 0,011 euro aan elektriciteit per gebruiksuur kost.  Veel mensen gebruiken verwarmde dekens tijdens de wintermaanden om warm te blijven en hun energiefactuur tot een minimum te beperken.