2.5 C
Nederland
november 29, 2023
VPRA
Image default
Gezondheid

Een daglichtlamp tegen slapeloosheid

Iedereen heeft daglicht nodig. Eigenlijk heeft de mens meer daglicht nodig dan je misschien wel zult denken. Daglicht zorgt er niet alleen voor dat je lichaam vitamine D aanmaakt, je hebt ook daglicht nodig om goed te functioneren. Zeker nu je de gure barre wintermaanden moet zien door te komen en je dagen korter zijn, is het belangrijk om voldoende daglicht te krijgen. Aangezien het snel donker is, zul je hoogstwaarschijnlijk in het donker naar je werk vertrekken en weer thuiskomen wanneer het donker is. Als je genoeg blootgesteld wordt aan daglicht, kun je een winterdepressie voorkomen. Uiteraard wil je niet je wintermaanden slijten met een depressie en sombere buien. Om te voorkomen dat je te weinig in aanraking komt met daglicht, is een daglichtlamp een prima uitkomst.

Het principe van de daglichtlamp

Een daglichtlamp (die je ook wel lichttherapie lamp noemt) is een lamp die behoorlijk wat licht kan produceren. Dit licht kun je eigenlijk vergelijken met daglicht. Een daglichtlamp werkt uitermate goed als je bijvoorbeeld last hebt van een winterdepressie of slaapproblemen. Als je moeilijkheden hebt met slapen, geeft de daglichtlamp in principe aan dat het dag is. Je lichaam zorgt er dan voor dat je wakker bent en blijft. Gedurende de winter zorgt dit ervoor dat je overdag goed wakker bent, waardoor je in de avonduren gemakkelijker kunt slapen. Tijdens de winter duurt het langer voor het licht wordt. Je lichaam denkt dan dat je niet helemaal wakker bent. Voor het beste effect zet je de lamp dagelijks schuin tegenover je. Het is hierbij essentieel dat de lamp je ogen bereikt zonder dat je recht in de lamp kijkt. Zet de lamp zo’n 20 minuten per dag aan op een afstand van 40 tot 60 cm.

Het voordeel van de daglichtlamp

De daglichtlamp kan prima ingezet worden tegen winterdepressies en sombere gevoelens als gevolg van een slaaptekort. Je dient dan wel de lamp met name in de ochtenden te gebruiken voor een periode van drie weken aaneengesloten. Hierna kun je pas spreken van eventuele merkbare veranderingen. Zeker als je nachtdiensten werkt, is een daglichtlamp een uitkomst. Je ritme kan verbeterd worden en ook kun je een jetlag voorkomen. Wil je graag langer wakker blijven, dan kun je de lamp het beste in de ochtend gebruiken zodat je lichaam lekker wakker is. Daarnaast zorgt het licht van de lamp dat je wakker blijft, alles beter kunt zien en alerter bent. Het is dus aan te bevelen om eens een daglichtlamp uit te proberen als je slecht slaapt.

Het aanschaffen van een daglichtlamp

Er zijn een aantal zaken die handig zijn als je een daglichtlamp wilt aanschaffen. Ten eerste is de mate van lichtintensiteit (ook wel ‘lux’ genoemd) belangrijk. Daarnaast is een lamp met veel instellingen aan te raden, zodat je alle kanten op kunt hiermee. Ook is een ingebouwde timer fijn voor het gebruiksgemak. Let verder ook op gewicht, vorm en details. Er bestaan lichte lampen, maar ook wat zwaardere die je op een vaste plek in huis kunt zetten. Wil je meer weten over de aanschaf van een daglichtlamp of andere slaap gerelateerde onderwerpen kijk dan even op de website van slaaponline.nl.