VPRA
Image default
Gezondheid

CO2 Blusapparaten: Waarvoor ze dienen en hoe ze te gebruiken

Kooldioxide (CO2) brandblussers zijn een van de meest voorkomende soorten brandblussers in commerciële en industriële gebouwen. Maar wat blussen CO2-brandblussers precies en hoe gebruik je ze? In deze blogpost beantwoorden we die vragen en meer. Lees verder om alles te weten te komen over CO2-brandblussers.

 

Wat blust een CO2 blusser?

CO2-brandblussers zijn effectief tegen branden van klasse B en klasse C, die respectievelijk betrekking hebben op brandbare vloeistoffen en elektrische apparatuur. CO2 werkt door de zuurstof in de branddriehoek te verdringen, waardoor het vuur wordt gesmoord en zich niet kan verspreiden. Daarom is het belangrijk om een CO2 blusser te gebruiken bij een brand die beperkt blijft tot één enkel object – als u het probeert te gebruiken bij een grotere brand, zal de CO2 zich gewoon verspreiden zonder het vuur te doven.

 

Hoe gebruik je een CO2 brandblusser

Als u een CO2-brandblusser moet gebruiken, volg dan deze stappen:

 

1. Trek aan de pin aan de bovenkant van de brandblusser om de verzegeling te verbreken 

2. Richt de spuitmond op de basis van de brand 

3. Knijp langzaam in de hendel om de CO2 te lozen 

4. Beweeg de sproeier van links naar rechts tot het vuur gedoofd is 

5. Zorg ervoor dat u het vuur steeds in de gaten houdt, zodat u zo nodig kunt stoppen met het toedienen van CO2 

 

Vergeet niet dat wanneer u de brandblusser begint te gebruiken, u niet kunt stoppen tot hij leeg is, dus gebruik hem alleen wanneer u er zeker van bent dat hij zijn werk zal doen 

 

Dit gezegd zijnde, laten we eens nader bekijken hoe CO2-blussers werken, zodat u beter voorbereid bent om er een te gebruiken indien nodig.

 

Hoe CO2 brandblussers werken 

 

Het eerste wat u moet weten over CO2 brandblussers is dat ze geen water bevatten – alleen koolzuurgas onder druk. Daarom worden ze vaak “droge chemische” blussers genoemd. Bij het blussen komt dit gas uit het mondstuk als koud vloeibaar kooldioxide, dat snel weer verdampt tot gas als het zich vermengt met lucht. Dit verdampingsproces absorbeert warmte uit de omgeving en koelt alles waarmee het in contact komt – ook vlammen!

 

https://preventieshop.nl/https://