VPRA
Image default
Games

3 Uitdagingen waarmee freelancers te maken krijgen

Zelfstandige professionals voelen zich om een aantal redenen aangetrokken tot de wereld van het freelancen. Deze stijl van werken biedt aanzienlijke voordelen, waaronder onafhankelijkheid en werken volgens eigen schema. Op die manier kunnen nachtbrakers tot diep in de nacht werken en de volgende dag lekker slapen, terwijl vroege vogels een groot project kunnen afmaken tijdens de ochtendglorie en hun eerste kop koffie! Natuurlijk zijn er veel uitdagingen bij het opzetten van een freelance carrière die onzekerheden kunnen oproepen. Als freelancer moet je immers jouw eigen klanten vinden, concurreren voor projecten met andere professionals, en je onderscheiden van de concurrentie voor elk project dat je wilt winnen. In dit artikel nemen we 3 uitdagingen van freelancen met je door, zodat je je beter kunt voorbereiden als beginnend freelancer. 

1. Economische uitdagingen

Een van de potentiële uitdagingen in het freelance leven is om genoeg klussen te krijgen en voldoende te verdienen om in jouw levensonderhoud te voorzien. Dit verminderde veiligheidsniveau is iets om te overwegen. Hoewel je met freelancen uiteindelijk meer geld in je eigen zak kan steken, kan het in het begin onstabiel zijn totdat jouw freelancemogelijkheden van de grond komen. 

Hoe kun je dit oplossen? Je kunt overwegen om jouw baan of andere bronnen van inkomsten aan te houden totdat je genoeg verdient met freelancen en aan jouw geplande uitgaven voldoet. Wanneer jouw inkomen stabiel genoeg is om de rekeningen te betalen, kunt je overstappen op voltijds freelancewerk.

2. Isolatie

In veel freelancejobs kan het betekenen dat je geheel onafhankelijk aan de slag moet gaan en dus geen sociaal werk uitvoert. Hoewel dit voor sommigen juist een zegen kan zijn, kan dit isolement ook onmiddellijke gevolgen hebben voor de productiviteit en creativiteit. Als je een extravert bent en het prettig vindt om in een drukke kantooromgeving te werken, dan is elke dag alleen werken misschien niet de beste oplossing op de lange termijn.

In veel onafhankelijke freelancejobs ben je niet alleen fysiek geïsoleerd van andere mensen, maar je hebt ook niemand om je tegen af te zetten of ideeën over je werk uit te wisselen. Een mogelijke oplossing is op zoek te gaan naar sociale werkplekken waarbij je je onder de mensen kan bevinden en gemakkelijk een praatje kan maken, misschien wel met andere freelancers! 

Een andere oplossing is door te kiezen voor freelanceklussen in sociale werkomgevingen. Meer weten? Bij StaffYou.nl vind je tal van freelancejobs in verschillende sociale werksectoren, van logistiek tot in de horeca! 

3. Mentale uitdagingen

Als je freelancer wordt, zul je ongetwijfeld in aanraking komen met verschillende obstakels. Als je moeite hebt om zelfstandig problemen op te lossen, dan is het aan jou om hierin verandering te brengen. Het is dus belangrijk dat je inziet dat de meeste problemen kunnen worden overwonnen. Dit is een noodzakelijke mentaliteit en een uitstekende manier om je beter voor te bereiden op het overwinnen van obstakels en het behalen van jouw uiteindelijke doel. Zo kun je jouw eigen werkstroom creëren, vol vertrouwen vooruit gaan en de vruchten plukken van deze beroepskeuze!