VPRA
Image default
Winkelen

Hoe kun je nóg beter voor jezelf zorgen?

Er zijn veel voedingssupplementen die worden gebruikt om de gezondheid te verbeteren. Je kunt online heel veel tabletten, capsules, poeders en drankjes vinden. Toch is het lang niet altijd nodig om voedingssupplementen te gebruiken. Een gezond leven waarbij je zorgt voor voldoende, gezonde, afwisseling in voeding, voldoende beweging en voldoende rust zou genoeg moeten zijn. Toch kan het voorkomen dat je, tijdelijk of voor langer, wel wat ondersteuning kunt gebruiken. Het is wat veel om álle soorten voedingssupplementen te bespreken. Daarom kiezen we ervoor om er twee uit te lichten. Lees hier alles over magnesium tabletten en probiotica supplementen.

Wanneer gebruik je magnesiumtabletten?

Magnesium is een essentieel mineraal dat ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Het is betrokken bij meer dan 300 enzymatische reacties in ons lichaam en speelt een belangrijke rol bij de productie van energie, spier- en zenuwfunctie en de regulering van de bloeddruk. Een tekort aan magnesium kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, spierzwakte, krampen en een verhoogd risico op aandoeningen zoals hartaandoeningen en diabetes.

Magnesium komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, noten en zaden, vis en bonen. Veel mensen krijgen echter niet voldoende magnesium binnen via hun dieet en kunnen baat hebben bij het nemen van een magnesiumsupplement. Hieronder volgen enkele situaties waarin magnesium tabletten nuttig kunnen zijn:

  • Bij magnesiumtekort: Als je symptomen van een magnesiumtekort ervaart, kan een magnesiumsupplement helpen om je niveaus weer op peil te brengen. Je kunt het beste je magnesium niveau laten controleren door een arts of zorgverlener voordat je supplementen gaat nemen.
  • Bij spierkrampen: Magnesium tabletten kunnen helpen om spierkrampen te verminderen. Een studie toonde aan dat het dagelijks innemen van 300 mg magnesium de frequentie en intensiteit van spierkrampen bij oudere volwassenen verminderde.
  • Bij stress en angst: Magnesium tabletten kunnen helpen om stress en angst te verminderen. Magnesium speelt een rol bij de productie van neurotransmitters die betrokken zijn bij de regulering van de stemming.
  • Bij een hoge bloeddruk: Magnesium tabletten kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen.

Wanneer gebruik je probiotica supplementen?

Probiotica zijn levende micro-organismen, zoals bacteriën, die in bepaalde hoeveelheden kunnen worden geconsumeerd om de gezondheid van het lichaam te bevorderen. Probiotica worden vaak gebruikt als voedingssupplementen en kunnen worden gevonden in voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool en kimchi.

De meest voorkomende probiotische bacteriën zijn lactobacillen en bifidobacteriën. Deze bacteriën zijn van nature aanwezig in het maagdarmkanaal en spelen een belangrijke rol bij de vertering en opname van voedingsstoffen. Ze helpen ook bij het behouden van een gezonde balans van bacteriën in de darmen en kunnen helpen om ziekteverwekkers te bestrijden.

Hier zijn enkele situaties waarin probiotica supplementen nuttig kunnen zijn:

  • Bij antibiotica-gebruik: Antibiotica doden niet alleen de schadelijke bacteriën, maar ook de nuttige bacteriën in onze darmen. Probiotica supplementen kunnen helpen om de darmflora te herstellen na een antibioticakuur.
  • Bij maag- en darmproblemen: Probiotica supplementen kunnen helpen om maag- en darmproblemen zoals diarree, prikkelbare darmsyndroom (PDS) en de ziekte van Crohn te verminderen.
  • Bij immuunsysteem-ondersteuning: Ongeveer 70% van ons immuunsysteem bevindt zich in onze darmen. Probiotica supplementen kunnen helpen om het immuunsysteem te versterken en te beschermen tegen infecties.
  • Bij huidproblemen: Er is enig bewijs dat probiotica supplementen kunnen helpen bij het verminderen van acne en eczeem.

Net als bij magnesium is het belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en altijd te overleggen met een arts of zorgverlener voordat je supplementen gaat nemen. Bovendien zijn niet alle probiotica supplementen gelijk. Er zijn verschillende soorten probiotische stammen en elke stam heeft verschillende voordelen. Het is daarom belangrijk om het juiste probioticum te kiezen dat past bij jouw specifieke gezondheidsbehoeften.