VPRA
Image default
Sociaal

De uitdagingen met een peuter

Vanaf het tweede jaar van jouw kind, heb je weer een aantal nieuwe opvoedingsmethoden nodig. Er liggen namelijk weer een aantal nieuwe uitdagingen voor je. Elk kind is natuurlijk anders, maar je kunt maar beter goed voorbereidt zijn, toch? Wil jij wel weten, wat die spannende uitdagingen zijn? Lees dan dit artikel. Let er ondertussen goed op, dat alles goed gaat met de kleine. Dat is wel zo fijn.

Opvang voor peuters

‘Beter safe than sorry’. Soms is het voor iedereen fijn, om even rust van elkaar te hebben. Opvang voor peuters is dan ook superfijn. Met opvang voor peuters kun je weer even opladen. Want, laten we wel wezen, opvoeden kan pittig zijn. Dat is niet erg, net zoals opvang voor peuters soms op zijn tijd, ook niet erg is.

De peuterpuberteit

Ja, die bestaat echt. Wat een driftbuien kan dit lieve kind ineens hebben zeg! Het is menens en soms ga je misschien denken dat je een hele slechte pappa, mamma, opvoeder of ouder, bent. Voor nu houden we het hier even op ouder, voor het gemak.

Laat dit ook meteen een geruststelling zijn, het hoort erbij en je bent niet slecht. Het belangrijkste is hier om consequent te zijn. Nee is nee en ja is ja. Afhankelijk van het niveau van jouw kind kun je in simpele taal ook kort uitleggen waarom nee een nee is en ja een ja. Dit kan sommige kinderen bijzonder goed geruststellen. Zo begrijpen ze dingen beter.

Naast driftbuien krijgen ze nu ook huilbuilen. Onder andere die uitleg, zal kinderen wat meer rust geven. Vergeet verder niet, huilen mag en een driftbui ook. Natuurlijk is de ouder slaan geen optie, maar het is wel belangrijk dat het gevoel van het kind er mag zijn.

Het is ook gewoon leuk

Het belangrijkste is, om het ook gewoon leuk te hebben met jouw peuter. Ga samen leuke dingen doen, heb oprechte aandacht, geef liefde, duidelijkheid en doe ook maar drie keer die ‘r’. Je weet wel: rust, rein en regelmaat. Heel belangrijk en ontzettend fijn voor een kind, dus ook voor peuters.

https://www.dakkindercentra.nl/peuteropvang/