12.9 C
Nederland
september 22, 2023
VPRA
Image default
Gezondheid

Top vijf tandartsapparatuur

Het is makkelijk om te denken dat je er met een stoel en wat tools al bent als specialist om het gebied van mondgezondheid, maar niks is minder waar. Als tandarts zijnde heb je een hoop instrumenten nodig om het werk zo goed mogelijk te doen. Hier een lijst met de top vijf spullen die je zeker niet kunt missen. 

Sonde

Met de sonde (die eruit ziet als een haakje) gaat een tandarts tijdens de behandeling langs al de tanden en kiezen. Met het haakje wordt soms wat vuil tussen tanden gehaald, om te kijken of er een gaatje achter verstopt zit en om vast te stellen of de eventuele vullingen nog goed passen. Je voelt de sonde langs je tanden schrapen, maar over het algemeen hoort dit geen pijn te doen. Dit is een handeling die altijd wordt gedaan, tijdens het controleren van het gebit. 

Mondspiegel

De naam zegt eigenlijk al genoeg, want het is inderdaad een spiegel. Vaak gebruikt de tandarts het spiegeltje tegelijk met de sonde, om overal goed achter de tanden en kiezen te kunnen kijken. Deze spiegel is lekker compact en daardoor kan het gebit goed bekeken worden. Een mondspiegel is ook in veel verschillende drogisterijen te koop en dus voor iedereen verkrijgbaar, mocht je zelf ook eens een goed kijkje willen nemen. 

Pincet

Een pincet wordt eigenlijk gebruikt om heel precies iets uit de mond te halen of te kunnen vastpakken. Het lijkt ook op een pincet die mensen dagelijks gebruiken. Ontzettend handig, want als dat met de hand zou moeten was het zicht in de mond minder goed en hoogstwaarschijnlijk ook een stuk minder makkelijk om alleen met de vingers te werken. Dus een pincet is zeker niet te missen voor een tandarts. 

Schaar 

Een tandartsschaar lijkt niet op een normale schaar, in feite zijn er zelfs verschillende soorten scharen. Om een voorbeeld te noemen heb je de tandvleesschaar en deze is om hechtingen of slijmvliezen te verwijderen. Een andere soort is de kroonschaar en deze kan gebruikt worden door orthodontisten te werken aan een beugel. De verschillen zitten vooral in de vorm van de schaar (gebogen of recht) en het materiaal waarvan het gemaakt is. 

Scaler

Scalers hebben een nogal specifiek doel en worden voornamelijk gebruikt om zachte en harde afzettingen zoals tandsteen boven de tandvleesrand te verwijderen. Door hun spitse vorm zijn ze niet geschikt voor ander soort gebruik. Hebben tandartsen het over scalers, dan zal je ook de term: curette horen. Ook curettes zijn binnen de tandheelkunde geschikt om zacht weefsel van de botten te verwijderen. 

Er zijn dus genoeg spullen die een tandarts nodig heeft en natuurlijk zijn er nog veel meer. Ook verschillen de instrumenten tussen bijvoorbeeld een tandarts en orthodontist. Dat dit beroep een grote kost is, is wel zeker. Een kwalitatief juist merk vinden? Bekijk de website van All Dent. Hier bieden ze het merk Newtom aan. De apparatuur van Newtom staat erg hoog aangeschreven.