14.5 C
Nederland
september 21, 2023
VPRA
Image default
Tech

Leg uw autorit vast met een dashcam

Wat is een dashcam? Dat is heel eenvoudig. Een dashcam is een kleine camera die u aan uw voor- of achteruit installeert. De camera neemt uw rit op. Wanneer u dus in een ongeval terecht komt, kunt u met de dashcam eenvoudig achterhalen wie de schuldige was. De camerabeelden dienen dan als bewijsmateriaal. De camera voor in uw auto worden ontwikkeld in Noord-Korea en zijn zeer populair in de meeste Aziatische landen zoals China en Thailand. Maar ook is de dashcam in Europa in zwang. In steeds meer Europese landen schaffen mensen de camera aan. Ook voor de veiligheid bij het parkeren is de camera effectief. Wanneer u uw auto in een parkeergarage parkeert, en iemand is voornemens uw auto open te maken om spullen te stelen, dan legt de dashcam de beroving vast. De beelden die worden gemaakt, gelden als bewijsmateriaal bij uw aangiften. Steeds meer verzekeringsmaatschappijen werken met deze materialen en sommige verzekeringsmaatschappijen overwegen de dashcam zelfs op te nemen in hun verzekeringspakket. Ze bieden de camera dan aan voor een gereduceerde prijs. Autorijden brengt risico’s met zich mee. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar als een ongeval plaatsvindt, dan is de schok en de klap vaak zo groot dat de bestuurder zelf moeilijk meer kan beoordelen wie de schuld had. Om te bepalen wie schuldig is aan een ongeluk, is bewijsmateriaal nodig en dat kan eenvoudig worden verkregen met de dashcam via dashcams. Het apparaat is zo ingesteld dat wanneer er een ongeval plaatsvindt, deze automatisch wordt opgenomen en vastgelegd. Ook bij een beroving zal de camera gaan draaien zodat u weet wie de dader is. De camera is zo gebouwd dat belangrijke incidenten worden vastgelegd en bewaard. U kunt de dashcam aanschaffen voor:

  • het vastleggen ongevallen
  • geldig bewijsmateriaal voor politie en justitie
  • veiligheid
  • eenvoudige montage
  • automatische opslag

Dashcam bevordert veiligheid op de weg

Het gebruik van een camera op uw voor- of achteruit kent veel verschillende voordelen. Naast het feit dat het alles vastlegt wat er gebeurt, heeft het ook een controlerende functie. Onderzoeken wijzen uit dat wanneer iemand met een camera rijdt, er sprake is van een groter bewustzijn op de weg. Personen die met een dashcam rijden, rijden beter en zorgvuldiger. Zij vormen dus een minder groot gevaar op de weg dan weggebruikers die zonder camera rijden. Dat is logisch want als er een instructeur naast u zit, zal u ook beter in de spiegels kijken. Een camera vormt een derde oog. Het heeft een controlerende en daarmee een corrigerende functie. Wanneer een camera in de auto wordt geïnstalleerd en u raakt verwikkeld in een ongeval, dan zullen de beelden voor zich spreken. De beelden scheppen duidelijkheid en voorkomen langdurige rechtszaken of processen. Deze verhelderende functie kan worden toegevoegd aan het lijstje van voordelen dat de installatie van een dashcam heeft.

Bewijsmateriaal: een tevreden dashcam gebruiker aan het woord

Mijn dochter haalde op haar achttiende haar rijbewijs. Ik had haar altijd beloofd dat wanneer ze niet zou roken en ze haar rijbewijs in één keer zou halen, ze een auto cadeau zou krijgen. Zo gezegd, zo gedaan. Omdat ik vind dat je als bestuurder in het eerste jaar veel uren moet maken, liet ik haar veel rijden. Na een aantal maanden werd mijn dochter al steeds zelfverzekerder. Haar rijstijl ging er echt op vooruit. Tot ze op een dag naar de sportschool reed en bij het inparkeren een andere auto raakte. Ze kwam met een wit gezicht van de schrik naar huis en legde uit wat er was gebeurd. Omdat ze zo was geschrokken, was ze weggereden zonder een briefje op de beschadigde auto achter te laten. Dat was niet slim. Als ik in die tijd had geweten van het bestaan van een dashcam, dan had ik de eigenaar van de beschadigde auto terug kunnen vinden. Helaas was in die tijd nog niet op de hoogte van het bestaan van een dashcam, laat staan in het bezit van een dashcam, helaas. Na dit incident bracht een vriend me op de hoogte van de mogelijkheden voor het installeren van een camera in de auto. Ik ben direct op internet gaan zoeken naar dashcams. Ik vond een rijk aanbod aan deze apparaten op dashcams. Ik kan iedereen aanraden om een camera te installeren in de auto om te voorkomen dat je na een ongeval met vragen blijft zitten. Het plaatsen van een dergelijke camera is zeer eenvoudig en zorgt er bovendien voor dat je beter rijdt. De camera dient als derde oog en maakt dat je beter oplet. Ook wanneer je je auto ergens parkeert, kunnen dieven makkelijker gepakt worden. De filmpjes kunnen worden gebruikt als bewijsmateriaal. Als je beroofd wordt en de daders zijn vastgelegd op de camera dan mogen deze beelden wel voor de rechtbank worden gebruikt maar niet openbaar worden gemaakt op internet. Het is dus niet de bedoeling dat de gezichten van de daders herkenbaar worden gemaakt. Dit om de veiligheid van deze mensen te waarborgen. In deze tijden van zichtbaarheid is het belangrijk dat er ook grenzen worden gesteld. Deze grenzen moeten duidelijk zijn, vindt ik. Met een dashcam wordt duidelijkheid geschept voor zowel slachtoffer als dader. Ik ben van mening dat iedereen die in het bezit is van een auto, een camera op zijn voor- of achteruit moet installeren. Zo zorgen we ervoor dat er een veilige situatie ontstaat op de weg. Nu mijn dochter een eigen auto heeft, vind ik het een prettiger idee dat dat eventuele incidenten worden vastgelegd.