3.8 C
Nederland
december 13, 2024
VPRA
Image default
Gezondheid

Migraine is niet zomaar hoofdpijn

Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben en niet iedere hoofdpijn is migraine. Zo kan het zijn dat je een kater hebt doordat je iets te diep in het glaasje hebt gekeken. Het kan ook zijn dat je te zout hebt gegeten en te weinig (water) hebt gedronken. Wanneer je ongesteld bent kan hoofdpijn er voor jou bij horen. Ook wanneer je verkouden bent en je neus verstopt zit kan dat hoofdpijn opleveren. Net als dat je hoofdpijn kunt krijgen van harde muziek, felle lichten of teveel stress. Een keer hoofdpijn is vervelend, maar het gaat al snel over, zeker nadat je een paracetamolletje hebt ingenomen.

Migraine is echt iets anders. De oorzaken kunnen hetzelfde zijn, maar de aanvallen zijn dusdanig dat je écht niets anders kunt dan in een donkere, stille kamer op bed liggen. Migraine werkt ontwrichtend en kan er zelfs voor zorgen dat je (tijdelijk) niet aan het werk kunt, je huishouden kunt doen en dat je je kinderen het liefst niet ziet en hoort.

Wat kun je doen tegen migraine?

Het probleem met migraine is dat het zomaar kan opkomen. Het ene moment voel je je nog prima en het andere moment zou je willen dat je je hoofd even kunt loskoppelen. Andere mensen krijgen wel signalen dat er een migraine-aanval aan zit te komen. Ze krijgen dan eerst last van slecht zicht, verminderde kracht in een arm of moeite met concentreren en/of praten. Eigenlijk weet je dan wel hoe laat het is: tijd om naar bed te gaan.

Is er dan niets dat migraine kan voorkomen? Online kun je wel tips tegen migraine vinden. Ik zal er een aantal met je delen.

Eet en drink gezond en regelmatig

Vergeet jij nog wel eens water te drinken door de dag heen, dan kun je de volgende migraine-aanval eigenlijk al wel verwachten. Drink zo’n 1,5 tot 2 liter water per dag. Probeer zo min mogelijk theïne en cafeïne binnen te krijgen of drink direct een glas water bij je kopje koffie.

Eet op vaste tijden en zorg dat je gezond eet. Natuurlijk mag je best af en toe eens “zondigen”, maar je zult merken dat je je door voldoende vitaminen en een regelmatig eetpatroon een stuk beter zult voelen.

Beweeg!

Ga je niet graag naar de sportschool? Zorg er dan voor dat je iedere dag een rondje fietst of wandelt. Even in de buitenlucht in beweging zijn is goed voor je lijf en voor je hoofd. Eigenlijk maakt het niet uit welke sport je beoefent als je maar beweegt!

Zorg voor een goede nachtrust

Je kunt je lijf niet dwingen om direct in slaap te vallen, maar je kunt er wel aan bijdragen om dit alsnog voor elkaar te krijgen. Zo is het belangrijk dat je in een niet te warme slaapkamer gaat slapen en dat er voldoende frisse lucht is. Laat het raam op een kiertje of zorg dat de slaapkamer overdag voldoende wordt gelucht. Leg je mobiel, laptop en tablet minimaal een uur voor je wilt gaan slapen aan de kant. Het blauwe licht kan er juist voor zorgen dat je wakker blijft of dat je slecht in slaap kunt vallen.

Deze, en nog meer tips, vind je op de site van Care4Migraine. Doe er je voordeel mee!