2.5 C
Nederland
november 28, 2023
VPRA
Image default
Gezondheid

Gezond haar is mooi haar. Kies voor een natuurlijke shampoo

Gezond haar is mooi haar
Of je nu kort of lang haar hebt, krullen, steil haar of kroes, iedereen wil graag een gezonde haardos. Want gezond haar is mooi, voelt prettig aan en breekt niet snel af. Zo kunt je je lokken gemakkelijker in model brengen en houden en zie je er altijd aantrekkelijk uit.

Je haar bepaalt je uiterlijk én je humeur
Haar is immers één van de belangrijkste onderdelen van je uiterlijk. Het bepaalt voor een groot deel hoe je eruit ziet. En of het nu dun is of dik, elke haarsoort kan prachtig zijn als het in goede conditie is.
Bovendien, je voelt je gewoon lekker als je haar glanzend en gezond is en dat is misschien wel het allerbelangrijkste. Een gezonde, schone haardos is dus goed voor je welzijn en je humeur.

Hoe krijg je mooi haar?
Er bestaan ontzettend veel producten en supplementen die je het haar van je dromen beloven. Maar mooi en gezond haar is vooral een kwestie van het voorkómen van schade. Als je haar eenmaal beschadigd is, kun je er namelijk niets meer aan doen.
Sommige vormen van schade kunt je niet voorkomen. Maar bleken (blonderen), stylen met een krultang of hete föhn of hard borstelen en kammen, zijn funest voor je haar.

Ook door je hoofdkussen of, gewoon, door het gebruik van haarelastiek en haarspeldjes, kan je haar slijten. Door ’s nachts een satijnen sloop om je kussen te doen of met een satijnen kapje te slapen, kun je de slijtage voor een groot deel voorkomen. Als je haar erg dun, breekbaar of kwetsbaar is, bijvoorbeeld door blonderen, stijl maken of permanenten, is dat een goed idee.

Gezond haar komt van binnenuit
Zeker als je lang of halflang haar hebt, krijg je te maken met slijtage. Na een aantal maanden is knippen het enige wat nog helpt, als de punten dun en dof geworden zijn. Je kunt, in tegenstelling tot wat sommige producenten beweren, je haar namelijk niet repareren. Het is dood materiaal, net als je nagels.

Het voeden van je haar, zodat het gezond en glanzend is, gebeurt in het lichaam. Dit doe je door gezond te eten en te drinken, te sporten en voldoende te slapen. Een goede verzorging van de hoofdhuid kan ook bijdragen aan gezond haar. Zo kun je bijvoorbeeld je hoofdhuid af en toe zachtjes masseren met een olie of lotion. Het masseren kan met je vingertoppen. Wrijf de vingertoppen niet heen en weer over de haren maar houd ze langere tijd op dezelfde plek, terwijl je de hoofdhuid rustig over de schedel beweegt, in een cirkelvormige vorm. Op deze manier stimuleer je de doorbloeding van de hoofdhuid. Dit komt ten goede aan de haarwortels en dus aan het haar dat daar ontstaat.

Heb je een droge hoofdhuid, dan is een olie het beste voor de massage. Bij een vette hoofdhuid is een lotion beter. Zorg ervoor dat de samenstelling zoveel mogelijk natuurlijk is en geen agressieve stoffen bevat. Je kunt de massage ook uitvoeren zonder olie of lotion.

Voorzichtig wassen met zachte, natuurlijke shampoo
Als je het haar zolang mogelijk mooi wilt houden, moet je er dus voorzichtig mee omgaan en gezond leven. Want, ook al is je haar geen levend materiaal, zodra het je hoofdhuid te voorschijn komt, het heeft wel degelijk verzorging nodig.
Je haar mag vooral niet teveel uitdrogen. Het is daarom belangrijk om een shampoo te gebruiken die rekening houdt met het natuurlijke beschermlaagje, dat ervoor zorgt dat je haar niet beschadigt en afbreekt. Ook moet de shampoo aansluiten bij de natuurlijke zuurgraad (Ph-waarde) van de hoofdhuid.

Veel shamppoo’s maken té schoon
Veel gewone shampoo’s maken niet alleen schoon maar ontvetten ook teveel, zelfs als ze bedoeld zijn voor droog haar. Vervolgens moet je in de weer met conditioner en haarmaskers en -olie. Een natuurlijke shampoo is vaak zachter en wast het haar schoon, zonder de natuurlijke oliën te verwijderen.

Voordelen van een natuurlijke shampoo
Een zachte, natuurlijke shampoo bevat geen schadelijke stoffen. Je haar blijft er dus gezond en glanzend door, zonder dat er siliconen en andere kunstmatige middelen voor nodig zijn. Een ander voordeel van een natuurlijke of zelf organische shampoo, zoals bijvoorbeeld Ornatiq, is dat ze milieuvriendelijker zijn. Beter voor jou én voor de natuur dus.

Syntetische shampoo’s bevatten vaak microplastics
Je zou het niet verwachten, maar veel synthetische shampoo’s bevatten microplastics, om ze de gewenste textuur te geven. Inmiddels weet iedereen wel dat die microplastics in het milieu terecht komen en daar grote schade aanrichten aan het zeeleven en uiteindelijke ook weer aan de mens.
Een te sterk reinigende shampoo verstoort ook het natuurlijke evenwicht op de hoofdhuid. Het gevolg kan zijn dat je hoofdhuid uitdroogt of juist vetter wordt, omdat de talklieren harder gaan werken, als reactie op de agressieve shampoo. Ook kun je jeuk krijgen en kan roos ontstaan. Je denkt dan misschien dat je je haar (nog) beter moet wassen, maar waarschijnlijk heb je je haar en hoofdhuid juist te drastisch schoon gemaakt.

Natuurlijke shampoo is beter voor je haar en voor het milieu
Het is niet goed om je haar te vaak te wassen. Maar soms is het het gewoon prettig om je haar op te frissen. Bijvoorbeeld als het niet fris meer ruikt of niet meer prettig aanvoelt.
Gebruik een natuurlijke shampoo en gebruik er een kleine hoeveelheid van. Als je regelmatig wast is één shampoobeurt voldoende. Het is beslist niet nodig om veel product te gebruiken tijdens een wasbeurt. Veel schuim betekent overigens ook niet dat je shampoo beter werkt. Fabrikanten maken producten die sterk schuimen omdat mensen dat prettig vinden. Het voegt echter niets toe aan de werking van de shampoo.

Voor veel mensen is één of twee keer per week wassen voldoende. Maar als je haar snel vet wordt, of als je werkt in een omgeving met allerlei luchtjes, kan het nodig zijn om het elke dag te wassen. Dan is het extra belangrijk om een zeer zachte, natuurlijke shampoo te gebruiken. Probeer je haar aan de lucht te laten drogen. Of probeer in ieder geval zo lang mogelijk te met drogen, zodat het haar alleen nog licht vochtig is als je begint met föhnen. Zet de föhn op een niet te hete stand en houd hem op ruime afstand van je haar. Voordat je begint met drogen moet je een “heat protector” op het haar spuiten of smeren. Deze spray of creme vormt een beschermingslaagje tegen de warmte van de föhn. Kies ook hier voor een natuurlijk product.

Natuurlijke ingrediënten in je shampoo
Hoe meer natuurlijk de ingrediënten zijn, hoe beter het is voor het milieu én voor je haar. Bovendien heb je minder aanvullende producten nodig om de schade door ontvetting weer te herstellen. Een merk zoals Ornatiq is natuurlijk en zacht voor je haar en verstoort de natuurlijke balans niet. De ingrediënten zijn organisch en zo samengesteld dat ze het optimaal reinigen, zonder schade toe te brengen. Hiermee zorg je ervoor dat het reinigen van je haar niet schadelijk maar veilig en zacht is.

Tot slot
Als je goed voor je haar zorgt, zul je ervoor beloond worden. Natuurlijk moet het geen obsessie zijn, maar met een paar kleine aanpassingen in je routine en de juiste producten, kun je beschadiging voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt zeker voor de gezondheid van je haar, want eenmaal beschadigd, is er helaas niets meer aan te doen en is de kapper de enige oplossing.

https://www.ornatiq.com/product/natuurlijke-shampoo-ornatiq-hydro-shampoo/